Siirry sisältöön

Maksasairauden taustalla voi olla autoimmuunisairaus, virusmaksatulehdus, alkoholi, ylipaino tai aineenvaihduntasairaus. Osa maksasairauksista on synnynnäisiä. Joskus syy jää tuntemattomaksi. Elintavoista johtuvat maksasairaudet ovat yleistymässä. Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus. Maksasairaudet voidaan luokitella myös tulehduksellisiin ja kolestaattisiin maksasairauksiin.

Maksasairaus todetaan usein sattumalta, kun aletaan etsiä syytä esimerkiksi terveystarkastuksessa havaittuihin koholla oleviin maksa-arvoihin.

Navigointi: Osion sisältö

Lääkäri näyttää rasvoittunutta maksaa.

Rasvamaksa

Rasvamaksa tarkoittaa rasvan kertymistä maksasoluihin. Rasvamaksasta puhutaan kun yli viisi prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvasoluista. Ylipaino, varsinkin vyötärölihavuus, on merkittävin rasvamaksan aiheuttaja, mutta sitä esiintyy myös normaalipainoisilla.

Lue lisää
Kaatunut lasi punaviiniä.

Alkoholimaksasairaus

Runsas ja pitkään jatkunut alkoholin käyttö aiheuttaa maksasolujen pitkittyneen tulehduksen, joka vuosien mittaan johtaa sidekudoksen muodostumiseen eli kirroosiin.

Lue lisää
Mies seiso vakavana kerrostalon edessä.

Primaari sklerosoiva kolangiitti PSC

Primaari sklerosoiva kolangiitti eli PSC on tulehduksellinen sappitiesairaus. Se johtaa maksan sisäisten ja ulkoisten sappiteiden ahtaumiin ja maksakirroosiin.

Lue lisää
Nainen istuu sisällä ja näyttää huolestuneelta.

Primaari biliaari kolangiitti PBC

Primaari biliaari kolangiitti eli PBC on autoimmuunimaksasairaus. Elimistössä muodostuu vasta-aineita sappiteiden rakenteita vastaan, mikä voi johtaa sappiteiden vaurioitumiseen.

Lue lisää
Keski-ikäinen nainen näyttää huolestuneelta.

Autoimmuunihepatiitti AIH

Autoimmuunihepatiitti eli AIH aiheuttaa tulehduksen, joka voi johtaa maksasoluvaurioon ja lopulta maksakirroosiin. Yleensä sairaus etenee hitaasti, mutta varsinkin äkillisesti alkanut sairaus saattaa edetä nopeammin

Lue lisää
Nainen istuu ikkunan edessä mietteissään.

Overlap-sairaudet

Autoimmuunimaksasairauteen sairastuneella voi esiintyä myös piirteitä toisesta maksasairaudesta. Tällöin puhutaan overlap-sairaudesta.

Lue lisää
Piirroskuva maksasta, jossa on kystia.

Polykystinen maksasairaus

Polykystinen maksasairaus todetaan usein sattumalta, sillä se aiheuttaa vain harvoin oireita. Yleensä maksan toiminta säilyy normaalina maksakystista huolimatta. Sairautta ei tarvitse seurata tai hoitaa, jos se aiheuta oireita.

Lue lisää
Laboratorion näyteputkia, joissa teksti hepatiitti A, B ja C.

Virushepatiitti

Virukset ovat tavallisimpia maksatulehduksen eli hepatiitin aiheuttajia. Virushepatiitit jaetaan suun kautta ja veriteitse tarttuviin. A- ja B-hepatiitti ovat ehkäistävissä rokotteella, mutta C-hepatiittiin rokotetta ei ole.

Lue lisää
Puisia ihmishahmoja, joista yksi on erivärinen.

Harvinaiset maksasairaudet

Harvinaisia maksasairauksia ovat muun muassa erilaiset aineenvaihduntasairaudet. Ne voivat maksan ohella vaikuttaa myös muihin elimiin.

Lue lisää
Maksa hyökkäyksen kohteena.

Maksasyöpä

Vuosittain Suomessa todetaan yli 500 maksasyöpää. Yleisin maksasyövän muoto on maksasolusyöpä. Siihen sairastuneista yli 90 prosentilla maksa on vaurioitunut kirroosin tai muun maksan kroonisen sairauden vuoksi.

Lue lisää
Kärpässieniä metsässä.

Myrkytykset

Maksalla on keskeinen tehtävä useiden aineiden poistamisesta elimistöstä. Myrkytys voi aiheuttaa äkillisen maksavaurion. Poimi vain sieniä jotka tunnet. Käytä lääkkeitä ohjeiden mukaisesti.

Lue lisää
keinotekoinen maksa lääkärin kädessä.

Maksasairauksien komplikaatiot

Maksasairauksien komplikaatiot lisääntyvät sairauden edetessä ja ne ovat sairauden taustalla olevasta syystä riippumatta usein samankaltaisia.

Keski-ikäinen mies seisoo keltaisen taustan edessä ja näyttää tyytyväiseltä.

Maksansiirto

Maksasairaus ja maksan vajaatoiminta voi edetä tilanteeseen, jossa ainut vaihtoehto on maksansiirto. Maksansiirtoleikkauksessa oma sairas maksa poistetaan ja uusi maksa laitetaan tilalle entisen paikalle.

Pariskunta luistelee luonnonjäällä.

Elämää maksasairauden kanssa

Maksasairaus ei välttämättä aiheuta kaikille arkielämää haittaavia oireita, ja arki voi jatkua täysin ennallaan sairaudesta huolimatta. Omahoidossa tärkeintä on ottaa lääkärin määräämät lääkkeet ohjeiden mukaan.