Siirry sisältöön

Maksasairauksiin liittyvä väsymys saattaa rajoittaa elämää ja aikaisempaa elämänrytmiä joutuu muokkaamaan jaksamisen mukaan. Omasta hyvinvoinnista on tärkeää pitää huolta, ja tehdä itselle mieluisia asioita. Liikkuminen on hyväksi niin mielelle kuin keholle ja sitä kannattaa annostella arkeen itselle sopiviksi annoksiksi. Maksasairauksien ja niiden komplikaatioita.

Hoidossa on keskeistä, että sairastunut sitoutuu omaan hoitoonsa. Juhlahetkinä voi harkintansa mukaan nauttia halutessaan lasillisen, mutta kaikkien maksasairauteen sairastuneiden kehotetaan välttämään alkoholia, joka voi olla haitaksi jo sairastuneelle maksalle.

Luontaistuotteiden käyttöön on syytä suhtautua varoen, sillä ne voivat sisältää maksalle haitallisia yhdisteitä. Niillä voi olla myös yhteisvaikutuksia maksasairauden hoitoon käytettävien lääkkeiden kanssa.

Navigointi: Osion sisältö

Ruokahaluton nainen kääntää katseensa pois ruokapöydästä.

Maksasairaus ja ravitsemus

Alipaino, tahaton laihtuminen ja vajaaravitsemustila ovat yleisiä kroonista maksasairautta sairastavilla. Laihtumisen pysäyttäminen ja painon nostaminen edellyttävät tavanomaista runsaampaa ravinnonsaantia.

Lue lisää
Salaatti, omenoita, vesipullo ja käsipaino.

Rasvamaksaa sairastavan ruokavalio

Rasvamaksan parasta hoitoa on maltillinen painonpudotus. Laihtumisen kulmakivenä ovat ruokavaliomuutokset ja liikunnan lisääminen.

Lue lisää
Miehen ja naisen siluetti ikkunan edessä.

Maksasairaus ja seksuaalisuus

Vakava sairaus vaikuttaa useasti seksuaaliseen minäkuvaan ja halukkuuteen. Sairaus, lääkitys ja henkinen paine sekä ikääntyminen saattavat aiheuttaa häiriöitä hormonitoiminnassa

Lue lisää