Siirry sisältöön

Navigointi: Osion sisältö

Lääkäri mittaa naisen verenpainetta.

Kun sairastat

Sairastuessa voi tarvita apua ja tukea. Pitkäaikaissairaus kuormittaa arkea monella tavoin ja esimerkiksi taloudellinen tilanne voi heikentyä. Tarpeenmukaiset etuudet ja palvelut tukevat arjessa selviytymistä ja sairauden hyvää hoitoa.

Lue lisää
Lapsiperhe sateenvarjon alla

Lapsiperheen tuet ja palvelut

Sairastuneen lapsen perhe voi tarvita apua ja tukea arkeen. Esimerkiksi Kelalta ja hyvinvointialueelta voi hakea erilaisia etuuksia ja palveluja, kuten vammaistukea ja lapsiperheen kotipalvelua.

Lue lisää
Nuori nainen ruohokentällä katsoo vakavissaan.

Nuorten tuet ja palvelut

Munuais- tai maksasairaus aiheuttaa usein haasteita nuoren toimeentulolle. Kela ja hyvinvointialue tarjoavat tietoa ja tukea arjen eri tilanteisiin.

Lue lisää
Mies keltaisessa villapaidassa katsoo tuimasti.

Aikuisten tuet ja palvelut

Munuais- tai maksasairautta sairastavien aikuisten on mahdollista saada taloudellista tukea useilta eri tahoilta. Tukien ja palvelujen tarkoitus on helpottaa selviytymistä jokapäiväisessä elämässä.

Lue lisää

Muita tukimuotoja

Sairauden kulku, päivittäisistä toiminnois­ta selviytyminen ja avun tarve vaihtelevat yksilöllisesti. Sosiaaliturva on laaja ja usein myös vaikeaselkoinen kokonaisuus. Sosiaaliturva-asioissa kannattaa tarvittaessa kääntyä asiantuntijoiden puoleen.

Lue lisää
Kaksi post-it-vihkoa ja kynä pöydällä.

Muutoksenhaku

Asiat eivät aina suju niin kuin niiden toivoisi sujuvan. Jos on tyytymätön saamaansa päätökseen, hoitoon, palveluun tai kohteluun, käytössä on erilaisia keinoja tuoda asia kyseisen toimintayksikön tai valvovan viranomaisen tietoon.

Lue lisää
Mies pitelee sormissaan kuutiosta, jossa on kysymysmerkki.

Usein kysyttyä

Osiosta löydät vastauksia tavallisimpiin munuais- ja maksasairautta sairastavia mietityttäviin sosiaaliturvan kysymyksiin.

Lue lisää
Seteleitä, stetoskooppi ja säästöpossu.

Sosiaaliturvaoppaat

Munuais- ja maksaliitto julkaisee vuosittain suomeksi ja englanniksi oman sosiaaliturvaoppaan, johon on koottu keskeiset asiat munuais- ja maksasairauksiin sairastuneiden sosiaaliturvasta.

Liitto tuottaa yhdessä 19 vammaisjärjestön kanssa kattavan oppaan sosiaaliturvasta. Järjestöjen yhteinen sosiaaliturvaopas löytyy sivulta www.sosiaaliturvaopas.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).