Siirry sisältöön

Navigointi: Osion sisältö

Kankaasta tehty maksa punaisella pohjalla.

Maksan toiminta ja tehtävät

Ilman maksaa ei tule toimeen. Sillä on yli 500 tehtävää. Maksa hajottaa alkoholia ja lääkkeitä. Maksa varastoi ravintoaineita, vitamiineja ja sokeria sekä rasvaa. Maksa tuottaa proteiineja ja se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

Lue lisää
Paperinen maksa ihmisen kämmenellä.

Suojele maksaasi

Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi myös maksalle. Suojele maksaasi terveillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein

Lue lisää
laboratorion hoitaja ottaa verikoetta nuorelta naiselta.

Miten maksasairaus todetaan?

Maksan toimintaa ja maksasairauden syytä voidaan selvittää verikokeilla ja ultraääni-, tietokonetomografia- ja magneettitutkimuksilla. Maksasairaudet ovat alkuvaiheessa usein oireettomia.

Lue lisää
keinotekoinen maksa lääkärin kädessä.

Maksasairaudet

Merkittävimpiä kroonisia maksasairauksia ovat autoimmuunimaksasairaudet, krooniset virusmaksatulehdukset sekä rasvamaksa ja alkoholimaksasairaus. Maksasairaudet voidaan luokitella myös tulehduksellisiin ja kolestaattisiin maksasairauksiin.

Lue lisää
Nainen pitää kättään vatsalla ja tuntee kipua.

Maksasairauksien komplikaatiot

Maksasairauksien komplikaatiot lisääntyvät sairauden edetessä ja ne ovat sairauden taustalla olevasta syystä riippumatta usein samankaltaisia.

Lue lisää
Keski-ikäinen mies seisoo keltaisen taustan edessä ja näyttää tyytyväiseltä.

Maksansiirto

Maksasairaus ja maksan vajaatoiminta voi edetä tilanteeseen, jossa ainut vaihtoehto on maksansiirto. Maksansiirtoleikkauksessa oma sairas maksa poistetaan ja uusi maksa laitetaan tilalle entisen paikalle.

Lue lisää
Pariskunta luistelee luonnonjäällä.

Elämää maksasairauden kanssa

Maksasairaus ei välttämättä aiheuta kaikille arkielämää haittaavia oireita, ja arki voi jatkua täysin ennallaan sairaudesta huolimatta. Omahoidossa tärkeintä on ottaa lääkärin määräämät lääkkeet ohjeiden mukaan.

Lue lisää

Lasten ja nuorten maksasairaudet

Lasten maksasairauksia voidaan usein hoitaa lääkkein ja ravitsemushoidolla. Maksansiirtoja tehdään myös lapsille. Yleisin syy on synnynnäinen sappitieatresia eli sappiteiden puutos. Suomessa noin sata lasta on saanut uuden maksan. Onnistuneen maksansiirron jälkeen lapsi voi elää melko normaalia elämää.

Lue lisää
Nainen seisoo kädet ylhäällä syksyisessä metsässä.

Elämää maksansiirron jälkeen

Elinsiirronsaanut voi elää kuten muutkin. Hyljintää pyritään estämään hyljinnänestolääkityksellä, joka on elinikäinen. Hyljinnänestolääkitys voi heikentää elimistön vastustuskykyä infektioita vastaan. Terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä myös elinsiirron jälkeen. Munuaisen- ja maksansiirron jälkeen voi liikkua normaalista. Myös elinsiirron saanut voi hankkia lapsia.

Joukko ihmisiä kohottaa kätensä yhdessä ilmaan.

Tule mukaan

Vapaaehtoistyö lisää omaa ja muiden hyvinvointia. Munuais- ja maksaliitossa sekä sen jäsenyhdistyksissä on monenlaisia mielekkäitä ja palkitsevia vapaaehtoistehtäviä

Tule mukaan
Mies pitää kättä toisen olkapäällä.

Vertaistuki

Vertaistuki auttaa selviytymään sairauden eri vaiheissa. Vertaistukija on kokenut saman sairauden ja hän on valmis kuuntelemaan ja jakamaan kokemuksia. Liitto kouluttaa ja välittää vertaistukijoita.

Vertaistuki
Kuvassa 8 eri esitteen kannet.

Esitteet ja oppaat

Liiton esitteistä ja oppaista saa lisätietoa sairauksista ja niiden hoidosta. Esitteet ja oppaat ovat ilmaisia. Elinehto-lehti kertoo sairastuneiden tarinoita ja uusinta tutkimustietoa. Lehti postitetaan jäsenille jäsenetuna.

Julkaisut
Terveystietopelin hahmot.

Terveystietopeli nuorille

Maksaterveyttä ja päihteitä käsittelevä tietokonepeli haastaa nuoria pohtimaan valintojaan. Peliä voi pelata maksutta ja ilman rekisteröitymistä suoraan tältä sivulta.

Kurssit maksasairauteen sairastuneille

Kurssit maksasairauteen sairastuneille Kurssit elinsiirron saaneille