Siirry sisältöön

Jo muutaman päivän kuluttua elinsiirtoleikkauksesta fysioterapeutti auttaa aloittamaan harjoittelun. Pitkäaikaisen sairauden heikentämiä lihaksia tulee harjoituttaa vähitellen päivittäin. Toipuminen elinsiirtoleikkauksesta kestää yleensä yhtä kauan kuin muusta vatsanalueen leikkauksesta toipuminen. 2–3 kuukauden kuluttua pystyy normaaliin elämänrytmiin, jos toipumisen aikana ei ole esiintynyt komplikaatioita. Keskustele säännöllisen liikunnan aloittamisesta hoitavan lääkärisi kanssa. Säännöllisen liikunnan harrastamisen tulokset alkavat näkyä 2–5 kuukauden kuluttua. Mitä huonompi lähtökunto on, sitä nopeammin kunnon huomaa kohentuvan.

Liikunta edistää terveyttä ja on apuna kroonisten sairauksien hoidossa. Munuaisen- ja maksansiirron jälkeen voi liikkua normaalista. Sellaisia lajeja, joissa altistuu alavatsaan tuleville iskuille, kuten jääkiekkoa, jalkapalloa ja nyrkkeilyä, on kuitenkin varsinkin munuaisensiirron saaneiden vältettävä. Liikunnalla ei ole haitallisia vaikutuksia siirteen toimintaan eikä lääkehoitoon. Päinvastoin, liikunnalla voidaan lieventää lääkkeiden sivuvaikutuksia, esimerkiksi osteoporoosia. Monipuoliset liikuntaharjoitukset lisäävät kestävyyttä, lihaskuntoa, liikkuvuutta ja tasapainoa. Arkiliikunnan lisääminen on hyvä tapa pitää liikuntakykyä yllä. Säännöllinen liikunta tuo lisää toimintakykyisiä vuosia.

Tupakointi on haitallista elinsiirron saaneelle. Tupakointi lisää riskiä sairastua syöpään ja lisäksi se on merkittävä verisuonisairauksien aiheuttaja. Omalta lääkäriltä voi saada tarvittaessa tukea tupakoinnin lopettamiseen. Se on yksi merkittävimmistä asioista elinsiirteen hyvinvoinnin kannalta.

Elinsiirron saaneen kannattaa keskustella lääkärin kanssa alkoholin käytöstä.

Navigointi: Osion sisältö

Hyljinnän esto

Hyljintää pyritään estämään hyljinnänestolääkityksellä, joka on elinikäinen. Lääkitys suunnitellaan jokaiselle elinsiirron saaneelle yksilöllisesti. Lääkkeitä on syötävä säännöllisesti lääkärin ohjeiden mukaan.

Lue lisää

Infektiot, iho ja hampaat

Hyljinnänestolääkitys heikentää elimistön vastustuskykyä infektioita vastaan. Alussa lääkkeiden annokset ovat suuria ja tavoitepitoisuudet korkeita, mikä voi altistaa infektioille. Infektoiden estohoitona voidaan käyttää yksilökohtaisesti ennaltaehkäisevää lääkitystä.

Lue lisää

Ravitsemus elinsiirron jälkeen

Elinsiirron jälkeen oikea ruokavalio korjaa aikaisempia rasituksia ja häiriöitä ravitsemustilassa sekä vaikuttaa hyvinvointiin vastaisuudessakin. Hyvät ruokavalinnat ovat kulmakivenä verenpaineen, verenrasvojen ja painon hallinnalle, siirteen toimintakyvyn säilymiselle sekä lääkkeiden sivuvaikutusten vähentämiselle.

Lue lisää

Raskaus elinsiirron jälkeen

Raskaus on mahdollista munuaisen- tai maksansiirron jälkeen. Silloinkin suositellaan noin kahden vuoden varoaikaa, jolloin nähdään että siirto on onnistunut ja hyljinnänestolääkitystä on voitu vähentää merkittävästi.

Lue lisää

Matkustaminen elinsiirron jälkeen

Elinsiirron jälkeen matkalle ulkomaille tulisi lähteä vasta noin vuoden päästä siirrosta. Hoitavan lääkärin kanssa on hyvä keskustella antibiootin tarpeellisuudesta matkalle. Tarvittavat rokotukset on huolehdittava ajoissa.

Lue lisää