Siirry sisältöön

Painoa on hyvä tarkkailla, sillä ruokahalun ja ruokavaihtoehtojen lisääntyminen sekä hyljinnänestolääkitys altistavat ylipainon kehittymiselle. Jos paino nousee, on hyvä muistaa kohtuullinen annoskoko ja monipuolisuus lautasmallin mukaan. Säännölliset lämpimät ateriat vähentävät napostelua ja ylimääräisten välipalojen tarvetta. Jos paino laskee, arvioi syötkö riittävästi ja monipuolisesti, tai onko sinulla ruokahaluttomuutta, voimattomuutta tai tunne, ettei kuntoutumisesi etene, ja ota tarvittaessa yhteyttä hoitopaikkaasi.

Vähäsuolainen ruokavalio on hyväksi verenpaineelle. Osa hyljinnänestolääkkeistä, etenkin kortisoni, aiheuttaa natriumin ja nesteen kertymisen vuoksi turvotusta. Vähäsuolainen ruokavaliota vähentää oireita. Hyvä verenpaine suojaa munuaissiirrettä ja huolehtii kaikkien elinsiirron saaneiden sydämen ja verisuonien kunnosta sekä ehkäisee aivoinfarkteja.

Elinsiirron jälkeen proteiinipitoisia ruokia voi syödä normaalisti. Proteiinin tarpeeton vähentäminen heikentää yleiskuntoa ja voi haitata lihaksiston toimintaa ja lihasmassan säilymistä. Ylimääräiseen proteiinin nauttimiseen ei liity erityistä terveydellistä etua.

Hyljinnänestolääkkeiden vaikutuksesta elimistö ei pysty käyttämään hyväksi suuria määriä hiilihydraatteja ja verensokeri voi nousta, mikä voi aiheuttaa diabetesta. Välttämällä nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja ja runsaita hiilihydraattimääriä voi vähentää korkean verensokerin ja painonnousun riskiä.

Veren rasva-arvojen kohoaminen on yleistä hyljinnänestolääkkeiden, mahdollisen ylipainon, ruokatottumusten tai perinnöllisten syiden vuoksi. Älä vältä rasvoja kokonaan, mutta käytä kaikkea rasvaa kohtuudella. Käytä ohuelti rasvaa leivitteenä ja vähän öljyä ruoanvalmistukseen.

Vältä greippiä, greippimehua ja sitä sisältäviä elintarvikkeita. Greipin ainesosat vaikuttavat useiden lääkeaineiden aineenvaihduntaan osallistuvan entsyymin toimintaan. Greippi voi muuttaa muun muassa siklosporiinin, takrolimuusin tai kortisonin vaikutusta. Greipin ainesosien vaikutus voi alkaa hitaasti ja kestää yli vuorokauden. Jos lääkkeiden vaikutuksiin tulee yllättäviä häiriöitä, voi olla hyvä tarkistaa muutokset kaikkien sitrushedelmien ja niitä tai niiden kuorta sisältävien tuotteiden käytössä. Vältä luontaistuotteita, koska niissä voi olla maksan toiminnalle haitallisia yhdisteitä.

Hyljinnänestolääkkeet voivat herkistää ruokaperäisille infektioille, etenkin alkuvaiheessa annosten ollessa suurimmillaan. Muista hyvä ruokahygienia myöhemminkin. Pese kädet yleisten ohjeiden mukaan erityisesti WC-käynnin jälkeen, ennen ateriointia ja ruoanvalmistusta sekä raa´an lihan käsittelyn ja eläinkontaktin jälkeen.

Oppaan kannessa lautasellinen hedelmiä ja kasviksia.

Ruokavalio munuaisen- tai maksansiirron jälkeen

Elinsiirron jälkeen voi taas vapaasti valita ruokia oman makunsa ja mielensä mukaan. Oikea ruokavalio on kuitenkin edelleen tärkeä. Se korjaa aikaisempia rasituksia ja häiriöitä ravitsemustilassa sekä vaikuttaa hyvinvointiin vastaisuudessakin. Oppaassa kerrotaan, miten ruokavalio kannattaa koostaa ja mihin elinsiirron saaneen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.