Siirry sisältöön

Navigointi: Osion sisältö

Pilleripurkki ja stetoskooppi pöydällä

Lääkekorvaukset

Kela voi maksaa korvausta lääkkeistä, perusvoiteista ja kliinisistä ravintovalmisteista, jotka on määrätty reseptillä sairauden hoitoon. Korvauksen saa apteekissa esittämällä Kela-kortin.

Lue lisää
Taksn kyltti auton katolla.

Matkakorvaukset

Kela maksaa korvausta matkoista julkiseen tai yksityiseen sairaanhoitoon. Kela korvaa myös kuntoutukseen tehtyjä matkoja, kun kuntoutus perustuu Kelan kuntoutuspäätökseen.

Lue lisää
Seteleitä, stetoskooppi ja säästöpossu.

Terveydenhuollon asiakasmaksut

Valtio ohjaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksupolitiikkaa lainsäädännöllä. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat joko maksuttomia tai asiakasmaksu on kaikille sama tai asiakasmaksu määräytyy tulojen ja perhesuhteiden mukaan.

Lue lisää

Potilastiedon arkisto ja OmaKanta

Potilastiedon arkisto on palvelu, jonne terveydenhuollon yksiköt tallentavat potilastietoja omista tietojärjestelmistään tietoturvallisesti. OmaKanta on kansalaisten verkkopalvelu, joka näyttää terveydenhuollon kirjaamia tietoja potilaasta ja hänen lääkityksestään.

Lue lisää

Edunvalvontavaltuutus ja hoitotahto

Edunvalvontavaltuutus ja hoitotahto ovat oikeudellisen ennakoinnin keinoja. Ne turvaavat oman tahdon toteutumisen silloin, kun ei ole enää itse kykenevä huolehtimaan tai päättämään omista asioistaan.

Lue lisää
Stetoskooppi ja puheenjohtajan nuija pöydällä

Sairastaminen ja verotus

Sairaus saattaa oikeuttaa tekemään vähennyksiä verotuksessa. Joissakin tapauksissa sairauden perusteella voi saada huojennusta tai vapautuksen maksettavasta verosta.

Lue lisää
Lääkäri pitää ikääntyneen naisen kädestä kiinni.

Potilaan oikeudet

Potilaan asemasta ja oikeuksista sekä hoitoon pääsyn aikarajoista säädetään laissa. Sairastuneella on oikeus saada asianmukaista ja laadultaan hyvää terveydenhuollon palvelua. Hoidon tai toimenpiteiden vaihtoehdoista on kerrottava avoimesti ja ymmärrettävästi. Hoitosuunnitelma tukee hoidon jatkuvuutta ja suunnitelmallisuutta.

Lue lisää
Mies istuu sängyllä ja tekee vatsakalvodialyysiä.

Dialyysihoidon kustannukset ja dialyysihoidossa olevan etuudet

Dialyysihoitoa voidaan tehdä kotona tai hoitoyksikössä. Hoidosta aiheutuu potilaalle kustannuksia, joiden määrä riippuu valittavasta hoitomuodosta.