Siirry sisältöön

Navigointi: Osion sisältö

Palapeli kahdesta munuaisesta

Munuaisen tehtävät ja toiminta

Ihmisellä on kaksi munuaista. Munuaisilla on monia elintärkeitä tehtäviä. Ilman toimivia munuaisia ihminen menehtyy. Ne poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita.

Lue lisää
Laboratoriotutkimusvälineita: koeputkia ja virtsanäyteastia.

Miten munuaistauti todetaan?

Munuaistauti on yleensä oireeton hyvin pitkään. Se todetaan yleensä veri- ja virtsakokeilla ja kuvantamisella. Joskus diagnoosiin tarvitaan myös koepala munuaisista.

Lue lisää

Miten suojelet munuaisiasi

Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi myös munuaisille. Liikunta, vähäsuolainen ruokavalio ja tupakoimattomuus ehkäisevät verenpainetautia, ylipainoa ja diabetesta. Kohonneen verenpaineen, diabeteksen ja veren rasvahäiriöiden hyvä hoito suojaavat munuaisia.

Lue lisää
Anatomia kuva kahdesta munuaisesta.

Munuaistaudit

Krooninen eli pitkäaikainen munuaisten vajaatoiminta etenee yleensä hitaasti. Sen tavallisempia aiheuttajia ovat diabetes, munuaiskerästulehdukset, perinnölliset sairaudet ja valtimokovettumatauti.

Lue lisää
Toiminnassa oleva hemodialyysilaite sairaalasängyn vierellä.

Dialyysihoito

Dialyysi korvaa osittain munuaisen toimintaa. Dialyysihoitoa voidaan tehdä kotona tai hoitoyksikössä veriteitse tai käyttämällä omaa vatsakalvoa hyödyksi. Dialyysissä oleva voi matkustaa tai käydä työssä.

Lue lisää
Puu, jonka lehmusto on munuaisen muotoinen.

Elävä munuaisen luovutus

Terve ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa. Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkituille luovuttajille. Munuaisensiirtoa tarvitseva saa tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohta.

Lue lisää
Nainen katsoo taivaalle syksyisessä puistossa.

Munuaisensiirto

Munuaisensiirto on munuaisten vajaatoiminnan parasta hoitoa niille, joille se on soveltuva. Useimmiten munuainen saadaan tuntemattomalta aivokuolleelta luovuttajalta, mutta myös täysi-ikäinen ihminen voi luovuttaa toisen munuaisensa läheiselleen.

Lue lisää
Ikääntynyt nainen istuu ja pitää kiinni hoitajan käsistä.

Oireenmukainen hoito

Dialyysihoito ei välttämättä aina paranna ennustetta, toimintakykyä tai elämänlaatua. Se, että dialyysihoitoa ei aloiteta, ei tarkoita sitä, että sairastunutta ei hoidettaisi.

Lue lisää
Ryhmä ihmisiä, joista näkyy vain käsi, osoittaa kortteja.

Elämää munuaissairauden kanssa

Oikea ravinto on tärkeä hoitomuoto munuaissairauden eri vaiheissa. Munuaisten vajaatoiminnan etenemistä voidaan hidastaa yksilöllisellä ruokavaliolla. Etenemistä voidaan hidastaa myös liikunnalla. Liikunta auttaa pitämään elimistön toimintakunnossa. Dialyysissä oleva voi harrastaa liikuntaa muiden tavoin.

Lue lisää
Lapsi halaa pehmolelua sängyssä.

Lasten ja nuorten munuaissairaudet

Lasten kroonista munuaisten vajaatoimintaa aiheuttavat synnynnäiset munuaisten- tai virtsateiden rakennepoikkeavuudet, perinnölliset munuaistaudit ja munuaisten tulehdukselliset taudit. Munuaisten vajaatoiminnan hoito perustuu sen aiheuttajan lääke- tai leikkaushoitoon sekä munuaisten vajaatoiminnan tukihoitoon.

Lue lisää
Joukko ihmisiä kohottaa kätensä yhdessä ilmaan.

Tule mukaan

Vapaaehtoistyö lisää omaa ja muiden hyvinvointia. Munuais- ja maksaliitossa sekä sen jäsenyhdistyksissä on monenlaisia mielekkäitä ja palkitsevia vapaaehtoistehtäviä

Tule mukaan
Mies pitää kättä toisen olkapäällä.

Vertaistuki

Vertaistuki auttaa selviytymään sairauden eri vaiheissa. Vertaistukija on kokenut saman sairauden ja hän on valmis kuuntelemaan ja jakamaan kokemuksia. Liitto kouluttaa ja välittää vertaistukijoita.

Vertaistuki
Kuvassa 8 eri esitteen kannet.

Esitteet ja oppaat

Liiton esitteistä ja oppaista saa lisätietoa sairauksista ja niiden hoidosta. Esitteet ja oppaat ovat ilmaisia. Elinehto-lehti kertoo sairastuneiden tarinoita ja uusinta tutkimustietoa. Lehti postitetaan jäsenille jäsenetuna.

Julkaisut

Oikea ravinto on tärkeä hoitomuoto munuaissairauden eri vaiheissa

Hyvä ruoka on nautinto vatsalle, silmille ja makunystyröille. Ravitseva ruoka saa voimaan hyvin. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavalle se tarkoittaa usein erilaista ruokavaliota kuin muille. Herkutteluhetkistä ei kuitenkaan tarvitse luopua. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ruoka voi olla monipuolista, värikästä ja maukasta.

Kirkas lohikeitto vaalenpunaisella lautasella, joka on puupöydällä.
Nainen seisoo kädet ylhäällä syksyisessä metsässä.

Elämää elinsiirron jälkeen

Elinsiirronsaanut voi elää kuten muutkin. Hyljintää pyritään estämään hyljinnänestolääkityksellä, joka on elinikäinen. Hyljinnänestolääkitys voi heikentää elimistön vastustuskykyä infektioita vastaan. Terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä myös elinsiirron jälkeen. Munuaisen- ja maksansiirron jälkeen voi liikkua normaalista. Myös elinsiirron saanut voi hankkia lapsia.

Hoitotahto

Etenevää kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavan hoitotahto on hyvä tehdä viimeistään siinä
vaiheessa, kun mietitään hoitovaihtoehtoja. Hoitotahdolla kertoo, miten haluaa itseään hoidettavan tilanteessa, jossa ei voi itse sitä kertoa.

Nainen istuu pöydän äärellä kynä kädessä.

Munuaissairauteen sairastuneen opas

Munuaissairauteen sairastuneen opas pitää sisällään Munuais- ja maksaliiton nettisivuilla olevan materiaalin helposti tulostettavassa muodossa. Voit tulostaa koko oppaan, tai vain yksittäisiä sivuja tai kokonaisuuksia sairautesi etenemisen myötä. Opasta ei ole saatavissa painettuna

Kurssit munuaissairauteen sairastuneille

Kurssit munuaissairauteen sairastuneille Kurssit elinsiirron saaneille