Siirry sisältöön

Oikea ravinto on tärkeä hoitomuoto munuaissairauden eri vaiheissa. Yksilöllisesti suunnitellulla ruokavaliolla voidaan hidastaa munuaisten vajaatoiminnan etenemistä jopa vuosia. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ruokavalio riippuu vajaatoiminnan vaikeusasteesta sekä siitä, mikä munuaiset on vaurioittanut. Tärkeää on syödä monipuolisesti välttäen kovaa rasvaa ja suolaa. Munuaisten vajaatoimintaa sairastava saa nauttia ruoasta, mutta joskus joitakin ruoka-aineita saattaa olla tarpeen välttää jokapäiväisessä ruokavaliossa. Turha rajoittaminen voi kuitenkin olla jopa haitallista.

Ennen dialyysihoitojen aloitusta tarkkaillaan ravinnosta suolan, proteiinin eli valkuaisen, fosforin ja joskus myös kaliumin saantia, etteivät jo väsyneet munuaiset rasittuisi liikaa.

Sairauden edetessä ravitsemus muuttuu joidenkin ravintoaineiden kohdalla. Dialyysin alkaessa painopiste siirtyy riittävään proteiinin ja energian saantiin. Fosforin saantia tarkkaillaan myös dialyysin aikana ja joskus joudutaan vähentämään myös kaliumin saantia. Siihen vaikuttavat dialyysin tehokkuus, lääkkeet ja omien munuaisten jäljellä oleva toiminta.

Fosforin ja kaliumin laskeminen milli­gramman tarkkuudella ei yleensä ole tarpeen, vaan merkittävää on, kuinka paljon ja usein syö runsaasti fosforia tai kaliumia sisältävää ruokaa. Hoitava lääkäri ja ravitsemusterapeutti voivat antaa yksilölliset ja tarkemmat ohjeet sopivasta ruokavaliosta.

Suola

Liiallinen suolan käyttö nostaa verenpainetta ja kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Munuaisten vajaatoiminnassa vähäsuolainen ruokavalio auttaa hallitsemaan verenpainetta ja vähentää elimistöön kertyvän nesteen määrää.  Aikuisen suositeltu päiväan­nos on korkeintaan 5 grammaa eli vajaa teelusikallinen suolaa.

Suurin osa suolasta saadaan leivästä, leikkeleistä ja juustoista. Einekset ja valmisruoat voivat sisältää paljon suolaa. Tuoteselosteen lukeminen on paras keino vähentää suolan käyttöä. Tuotteitta vertailemalla voi valita vähemmän suolaa sisältävän vaihtoehdon. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä voi olla maininta ”vähemmän suolaa” tai ”vähennetty suolaa”. Tällöin siinä on 25 prosenttia vähemmän suolaa kuin muussa vastaavassa tuotteessa. Myös Sydänmerkillä merkityt tuotteet sisältävät vähemmän suolaa.

Erikoissuolat, kuten vuori-, ruusu- ja merisuola tai aromi- ja yrttisuolat, ovat samaa natriumkloridia kuin tavallinen ruokasuola. Niihin siirtyminen ei vähen­nä natriumin saantia. Mineraalisuola ei sovi mu­nuaisten vajaatoimintaa sairastavalle, jolla veren kaliumarvo on koholla.

Fosfori

Munuaisten vajaatoiminnassa niiden kyky poistaa fosforia heikkenee. Dia­lyysihoito ei poista fosforia riittävän tehokkaasti. Liiallinen fosfori kalkkeut­taa verisuonia ja haurastuttaa luustoa. Ruokavalion sopiva fosforimäärä on yksilöllinen.

Fosforia on luontaisesti runsaasti mai­totuotteissa, täysjyväviljassa ja lihassa. Lisäksi monessa teollisessa elintarvik­keessa fosforia on myös lisäaineena. Lisäainefosfori imeytyy elimistöön hy­vin. Runsaasti lisäainefosforia sisäl­täviä ruoka-aineita ovat sulatejuusto, lihajalosteet ja lihavalmisteet, joissa on käytetty lisäaineita koodeilla E450-452 ja E338-341. Lisäaine voidaan myös mainita ilman E-koodia sanalla fos­faatti. Tuoreissa lihoissa, kaloissa tai siivekkäissä ei ole lisäainefosfaattia. Nykyään markkinoilla on myös lihaval­misteita, joissa ei ole käytetty lisäaine­fosfaattia.

Veren korkea fosforipitoisuus häiritsee kalkkiaineenvaihduntaa. Korkea fosforitaso ja matala kalsiumtaso aktivoivat lisäkilpirauhasen toimintaa, jolloin lisäkilpirauhashormonia (PTH) erittyy normaalia runsaammin. Liiallinen PTH irrottaa kalsiumia ja fosforia luustosta, mikä aiheuttaa luukatoa, verisuonten kalkkeutumista ja kalkin kertymistä elimistön pehmytosiin.

Kalium

Tarve vähentää kaliumia on yksilöllinen. Se riippuu jäljellä olevasta omien munuaisten toiminnasta, dialyysi­hoidon tehosta ja lääkitykses­tä.

Jos kaliumin saantiin pitää kiinnittää huomiota, kannattaa ensin miettiä kah­vin, tuoremehun ja perunan määrää ennen kuin vähentää kasvisten, mar­jojen ja hedelmien käyttöä. Kaliu­mia on runsaasti perunassa, tuoreissa kasviksis­sa, hedelmissä ja marjoissa. Erityisen paljon kaliumia on kuivatuissa hedel­missä, suklaassa ja pähkinöissä.

Kaliumin liikasaanti voi aiheuttaa sydä­men rytmihäiriöitä ja lihasten toiminta­häiriöitä.

Proteiini

Ennen dialyysihoitoa proteiinia ja fosforia saa ruoasta maltillisemmin, kun välttää lisäainefosfaatteja ja vähentää maitotuotteiden käyttöä.

Dialyysihoidossa kehosta poistuu nesteen ja kuona-aineiden lisäksi ar­vokkaita ravintoaineita, muun muas­sa proteiinia. Dialyysissä olevan on tärkeää syödä päivän joka aterialla proteiinipitoista ruokaa. Sopivia kasvikunnan proteiinin lähteitä ovat viljavalmisteet, linssit, pavut ja kikher­neet sekä soijasta valmistetut jogurtin kaltaiset tuotteet. Runsaasti proteiinia, mutta kohtuul­lisesti fosforia sisältäviä ruokia ovat myös esimerkiksi liha ja kala sekä leikkeleet ilman lisäainefosfaattia, raejuusto, rah­ka ja kananmunan valkuainen.

Neste

Ylimääräinen neste kehossa kuormit­taa verenkiertoelimistöä ja voi aiheuttaa hengenahdistusta. Runsasta nesteen saamista on syytä välttää, jos virtsamäärä on vähäinen tai sitä ei erity lainkaan, dialyysiä ei tehdä päivittäin tai on turvotuksia. Jatkuva runsas nesteenpoiston tarve dialyysihoidon aikana rasittaa sydäntä. Vähän suolaa sisältävä ruoka tukee myös nesterajoituksen toteuttamista. 

Painonhallinta

Energiantarve munuaisten vajaatoiminnassa voi olla alentunut etenkin vähentyneen liikkumisen ja iän vaikutuksesta, mutta sairaus ei sinällään muuta energiantarvetta.

Ylipaino lisää alttiutta sydän- ja verisuonitaudeille, vaikuttaa munuaissairauden etenemiseen ja kokonaisennusteeseen sekä hoitomahdollisuuksiin. Ennen dialyysihoitoa painon pudotus on helpompaa ja nopeuttaa osaltaan pääsyä munuaisensiirtolistalle. Elinsiirtoa ei voi tehdä, jos on runsaasti ylipainoa.

Säännöllinen ateriarytmi 3–4 tunnin välein pitää nälän kurissa ja ateriakoot kohtuullisina. Ruokavaliota on helpompi noudattaa, kun nälkä ei ohjaa syömistottumuksia ja paino pysyy paremmin hallinnassa.

Nauti ruoasta -ruokakirja

Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ruokakirja Nauti ruoasta sisältää 111 ohjetta ja tietoa sopivasta ruokavaliosta sekä käytännön vinkkejä. Kirjassa on 132 sivua ja kätevä kierresidonta, jolloin se pysyy auki keittiössäkin.

Oppaan kannessa papupataa ja riisiä kulhossa.

Ruokavalio dialyysissä

Yksilöllinen ruokavalio on tärkeä osa hoitoa dialyysissä olevalle. Ruoka voi silti olla monipuolista ja maukasta. Dialyysissä oleva voi syödä hyvin ja nauttia herkkuhetkistä. Fosforin ja kaliumin laskeminen milligramman tarkkuudella ei yleensä ole tarpeen, vaan merkittävää on, kuinka paljon ja usein syö runsaasti fosforia tai kaliumia sisältävää ruokaa.

Oppaan kannessa lautasellinen hedelmiä ja kasviksia.

Ruokavalio munuaisen- tai maksansiirron jälkeen

Elinsiirron jälkeen voi taas vapaasti valita ruokia oman makunsa ja mielensä mukaan. Oikea ruokavalio on kuitenkin edelleen tärkeä. Se korjaa aikaisempia rasituksia ja häiriöitä ravitsemustilassa sekä vaikuttaa hyvinvointiin vastaisuudessakin. Oppaassa kerrotaan, miten ruokavalio kannattaa koostaa ja mihin elinsiirron saaneen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.