Siirry sisältöön

Monet maksasairaudet voivat edetessään johtaa maksakirroosiin. Maksakirroosissa maksa arpeutuu ja terve maksakudos korvautuu sidekudoksella. Alkuvaiheessa oleva maksakirroosi ei aiheuta välttämättä mitään oireita. Maksakirroosin oireet ja komplikaatiot lisääntyvät sairauden edetessä ja ne ovat sairauden taustalla olevasta syystä riippumatta usein samankaltaisia.

Maksasairaudet ovat alkuvaiheessa oireettomia, tai oireet voivat olla epämääräisiä kuten väsymys, lievä lämmönnousu, ruokahaluttomuus, pahoinvointi tai painon tunne ylävatsalla. Kutina liittyy kolestaasiin eli tilaan, jossa sappi ei pääse erittymään maksasta suolistoon. Myös virtsan tummuminen voi viitata maksan toiminnan häiriöön. Maksasairauksien edetessä ilmaantuu lisää oireita. Ihon, limakalvojen ja silmän sidekalvon keltaisuus ovat merkkejä maksan toiminnan häiriöstä. Maksakirroosiin voivat liittyä myös hämähäkkiluomet ja rumpupalikkasormet. Mustelmataipumus lisääntyy hyytymistekijöiden pitoisuuden vähentyessä. Sukupuolihormonien pitoisuuksien muutos aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta sekä miehillä impotenssia.

Vakavampia maksakirroosin komplikaatioita ovat ruokatorven laskimolaajentumat ja askites eli vesivatsaisuus. Nesteen kertyminen vatsaonteloon aiheuttaa vatsan suurentumista sekä ylä- ja alaraajojen turvotuksia. Maksan toiminnan ongelmista voivat kertoa myös verioksentelu, unirytmin muuttuminen, kognitiivisten toimintojen hidastuminen ja sekavuus. Maksakirroosi altistaa myös maksasyövän synnylle. Lisäksi voi esiintyä infektioita ja verenvuotoja.

Maksakirroosin aiheuttamia komplikaatioita voidaan ennaltaehkäistä hoitamalla mahdollisimman tehokkaasti maksasairautta ja lisäksi niiden ilmaantumiseen voidaan vaikuttaa muun muassa elintavoilla ja lääkehoidolla.

Komplikaatiot johtavat kuitenkin usein sairaalahoitoon. Komplikaatioita voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä erilaisin leikkaus- ja tähystystoimenpitein. Jos maksasairaus hoidosta huolimatta etenee, voidaan harkita maksansiirtoa. Maksakirroosin komplikaatiot korjaantuvat lähes aina siirron jälkeen.

Navigointi: Osion sisältö

Parrakas mies katsoo tuimasti kameraan.

Askites

Askites tarkoittaa nesteen kertymistä vatsaonteloon. Askitesta voidaan hoitaa elämäntapamuutoksilla ja punktiolla.

Lue lisää
Keski-ikäinen nainen istuu hämmentyneen oloisena.

Hepaattinen enkefalopatia

Hepaattinen enkefalopatia on maksan vajaatoimintaan liittyvä neuropsykiatrinen häiriö. Sen oireita ovat muun muassa persoonallisuuden ja tajunnan tason muutokset.

Lue lisää
Nainen pitelee vatsaansa.

Ruokatorven laskimolaajentumat

Maha-suolikanavan verenvuodon tavallisin lähde on ruokatorven laskimokohjumuutokset eli varikset. Akuutti varisvuoto vaatii aina sairaalahoitoa.

Lue lisää