Siirry sisältöön

Navigointi: Osion sisältö

Nainen istuu sängyllä aamuauringon noustessa.

Munuaistaudin liitännäissairaudet

Munuaisten vajaatoimintaan voi liittyä monia liitännäissairauksia. Tavallisimpia ovat anemia, mineraaliaineenvaihdunnan häiriöt ja kohonnut verenpaine.

Lue lisää
Kirkas lohikeitto vaalenpunaisella lautasella, joka on puupöydällä.

Munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ruokavalio

Hyvä ruoka on nautinto vatsalle, silmille ja makunystyröille. Ravitseva ruoka saa voimaan hyvin. Munuaisten vajaatoimintaa sairastavalle se voi tarkoittaa erilaista ruokavaliota kuin muille., mutta munuaisten vajaatoimintaa sairastavan ruoka voi olla monipuolista, värikästä ja maukasta.

Lue lisää
Ryhmä ihmisiä harrastamassa liikuntaa, etualalla mies.

Munuaissairauteen sairastuneen liikunta

Munuaisten vajaatoiminta ei ole este liikunnalle. Säännöllinen liikunta parantaa dialyysissä olevan arjen toimintakykyä. Munuaisensiirrosta toipuu nopeammin, kun on hyvässä kunnossa. Arjen valinnoilla voi lisätä omaa aktiivisuutta melkein huomaamatta.

Lue lisää
Erivärisiä matkalaukkuja rivissä.

Matkustaminen

Munuaissairaus ei estä matkustamista, mutta matkaan on syytä valmistautua ajoissa varsinkin, jos on dialyysihoidossa. On hyvä ottaa mukaansa englanninkielinen lääkärinlausunto tai epikriisi sekä lääkelista, johon lääkitys on kirjoitettu vaikuttavien aineiden nimillä.

Lue lisää
Pariskunta sateessa yhteisen sateenvarjon suojassa.

Parisuhde ja seksuaalisuus

Oma, puolison tai lapsen sairastuminen vaikuttaa parisuhteeseen ja perheeseen. Ikä, munuaisten vajaatoiminta, lääkitykset ja henkinen rasitus saattavat aiheuttaa muutoksia hormonitoiminnassa sekä seksuaalisissa toiminnoissa.

Lue lisää
Nuori nainen harjaa hampaita sähköhammasharjalla.

Hampaiden hoito

Hampaiden hoito on tärkeää kaikille munuaisten vajaatoimintaa sairastaville. Hampaat hyvä puhdistus kotona huolellisesti. Kerran vuodessa on hyvä käydä hammaslääkärin tarkastuksessa.

Lue lisää