Siirry sisältöön

Kaikki ehkäisyvalmisteet eivät sovi hyljinnänestolääkkeiden kanssa. Raskauden ehkäisyn lisäksi heti elinsiirron jälkeen kondomin käyttö on tärkeää infektioiden vält­tämiseksi.

Raskaussuunnitelmista ja ehkäisyyn liittyvistä asioista on aina syytä keskustella hoitavan lääkärin kanssa. Kaikki hyljinnänesto- ja verenpainelääkkeet eivät sovi raskaana olevalle. Hyljinnänestolääkitys jatkuu raskauden aikana normaalisti, mutta mykofenolaattimofetiili ja sirolimuusi tulee vaihtaa muuhun lääkitykseen ennen raskautta. Raskauden aikana seurataan hyvin tarkasti lääkeainepitoisuuksia, munuaisten toimintaa sekä verenpainetta.

Keskenmenoja ei esiinny tavallista enempää, mutta synnytys on ennenaikainen noin puolessa tapauksista. Lantiossa sijaitseva siirre ei ole esteenä normaalille synnytykselle, joskin joissakin tapauksissa on päädytty keisarileikkaukseen. Vastasyntyneillä ei ole todettu tavallista enempää synnynnäisiä kehityshäiriöitä, mutta he ovat usein pienipainoisia.

Myös miesten on syytä keskustella ajoissa perheenlisäyssuunnitelmista hoitavan lääkärin kanssa. Isäksi aikova voi käyttää hyljinnänestolääkkeitä normaaliin tapaan, mutta jotkut lääkkeet saattavat vaikuttaa hedelmällisyyteen haittaavasti.