Siirry sisältöön

Laihtumiseen ja painonhallintaan ei ole oikotietä. Pitkäjänteiset, pysyvät muutokset ruokailu- ja liikuntatottumuksissa ovat välttämättömiä. Hidas painonlasku, 1–2 kiloa kuukaudessa, on suositeltavaa. Ruokavaliomuutoksista keskeisin on ruoasta tulevan energiamäärän vähentäminen. Pienennä annoksia ja valitse vähemmän energiaa sisältäviä ruoka-aineita. Runsas kasvisten käyttö keventää ruokavaliota: täytä vähintään puolet lautasesta vihanneksilla ja juureksilla lämpimällä aterialla, laita kasviksia leivän päälle leikkeleiden asemesta ja lisää välipaloille naposteltavaksi kasvispaloja.

Käytä ruoanvalmistuksessa kasviksia keittojen, pata- ja laatikkoruokien sekä kastikkeiden joukossa. Hedelmiä ja marjoja on hyvä syödä useampi annos päivässä. Liha, broileri, kala ja kananmunat sekä maito ja maitovalmisteet tuovat laihduttajan ruokavalioon tärkeää proteiinia, mutta päivittäiseen käyttöön ne on hyvä valita rasvattomina (maitotuotteet) tai vähärasvaisina.

Myös laihduttajan ruokavalion tulee sisältää tyydyttymätöntä kasvirasvaa, mutta maltillisina määrinä: leivälle kevyt sipaisu margariinia, ruoanvalmistukseen tilkka öljyä ja salaatin joukkoon pieni loraus öljypohjaista salaatinkastiketta. Täysjyväviljavalmisteet esimerkiksi puuron, leivän, pastan ja aamiaishiutaleiden muodossa ovat osa täysipainoista ruokavaliota. Täysjyväviljaa on hyvä olla mukana useammalla aterialla päivässä, etenkin jos laihdutuksen aikana liikkuu ahkerasti. Sokeri, makeat herkut ja runsaasti lisättyä sokeria sisältävät tuotteet eivät kuulu laihduttajan päivittäiseen ruokavalioon. Janojuomana vesi on paras vaihtoehto.

Laihdutuksen aikana on tärkeää huolehtia lihasmassan säilymisestä. Säännöllinen ja monipuolinen liikunta sekä riittävästi proteiinia sisältävä ruokavalio auttavat ylläpitämään lihaksistoa. 45–60 minuuttia kohtuullisesti kuormittavaa liikuntaa päivässä on hyvä tavoite laihduttaa.