Siirry sisältöön

Navigointi: Osion sisältö

Nefroottinen oireyhtymä

Nefroottinen oireyhtymä on tila, jossa munuaisten kautta menetetään virtsaan merkittäviä määriä valkuaista. Tämän vuoksi veren valkuaispitoisuus on matala, jolloin nestettä siirtyy verisuonista ympäröivään kudokseen ja muodostuu turvotuksia. Sairastava lapsi on yleensä hyväkuntoinen ja kuumeeton. Turvotukset kehittyvät hitaasti.

Lue lisää

Suomalaistyyppinen nefroosi

Suomalaistyyppinen synnynnäinen nefroosi on suomalaiseen tautiperintöön kuuluva sairaus, jota sairastavia lapsia syntyy noin 2–4 vuodessa. Ainoa parantava hoito on munuaisten poisto ja munuaisensiirto. Munuaisten toiminta korvataan dialyysihoidolla ennen munuaisensiirtoa, joka voidaan tehdä lapsen painaessa vähintään 10 kg.

Lue lisää

Henoch-Schönleinin purppura

Henoch-Schönleinin purppura on pienten verisuonten tulehdus, jonka seurauksena verisoluja pääsee verisuonen seinämän läpi aiheuttamaan verenpurkaumia. Vaikka tauti on harvinainen, niin se on silti tavallisin lasten verisuonitulehdus. Munuaisoireita esiintyy noin prosentilla sairastuneista ja näistä useimmilla ensimmäisen kuukauden aikana.

Lue lisää

Polykystinen munuaistauti

ADPKD oireilee harvoin vauva- tai lapsuusiässä. Jos lapsen toisella vanhemmista on todettu sairaus, on lapsen munuaisten toimintaa seurattava. Arviolta vajaalle puolelle potilaista kehittyy myöhemmin aikuisiässä vaikea munuaisten vajaatoiminta. ARPKD on puolestaan väistyvästi periytyvä eli lapsen vanhemmat ovat terveitä kantajia. Yleensä se ilmenee heti vastasyntyneenä tai varhaislapsuudessa, mutta joskus myös vasta teini-iässä.

Lue lisää