Siirry sisältöön

Sairauden syytä ei tunneta, mutta hengitystieinfektio tai esimerkiksi streptokokin aiheuttama nielutulehdus edeltää usein taudin puhkeamista. Tautiin sairastuu arviolta 200 lasta Suomessa vuosittain ja useimmiten juuri talvikuukausina, jolloin myös erilaisia virus- ja bakteeritauteja on enemmän liikkeellä. Sairastuneista 75 prosenttia on alle 10-vuotiaita.

Kaikilla sairastuneilla on verenpurkaumia iholla. Purppuraihottuma painottuu jalkoihin ja pakaroihin. Iho-oireisiin liittyy myös turvotusta erityisesti jalkapöydissä ja pojilla kivespussien alueella.

Yli puolella esiintyy aaltomaisia, koliikkimaisia vatsakipuja ja veriset ulosteet ovat mahdollisia, kun suolen seinämien verenpurkaumista tihkuu suoleen verta. Niveloireita on noin 70 prosentilla. Tavallisimmin nivelkipuja ja turvotuksia on nilkoissa, polvissa, ranteissa ja kyynärpäissä. Kivulias nivelalue on usein turvonnut ja punainen pinnalta, muttei kuumota eikä nivelen sisällä ole nesteen kertymistä. Vaikka iho-, vatsa- ja niveloireet ovat taudin alkuvaiheessa näkyvimmät ja häiritsevimmät, niin ne paranevat useimmilla muutamassa viikossa ja lähes kaikilla kuukauden sisällä.

Munuaisoireita eli verivirtsaisuutta ja valkuaisvirtsaisuutta kehittyy lähes puolelle Henoch-Schönlein potilaista ensimmäisen 1–2 kuukauden aikana. Tämän vuoksi on tapana tutkia virtsasta veri ja valkuainen ensimmäisen kuukauden aikana viikon välein ja sen jälkeen vielä kahdesti kahden viikon välein. Mikäli virtsa pysyy puhtaana kahden kuukauden ajan, seuranta lopetetaan.

Tavallisimmin kyse on ohimenevästä munuaiskeräsen tulehduksesta eli glomerulonefriitistä, mutta 3–5 prosentilla se pitkittyy ja johtaa pahimmillaan vaikeaan munuaisen vajaatoimintaan vuosien kuluessa. Munuaisista voidaan ottaa koepala, jos oireet pitkittyvät. Hoitona voidaan käyttää kortisonia ja muuta immunosupressiivista lääkitystä.

Sairautta hoidetaan oireenmukaisesti. Vatsa- ja nivelkipuja lievitetään kipulääkityksellä. Lapselle voidaan antaa suonen sisäistä nesteytystä, jos juominen on hankalaa vatsakivun vuoksi. Hankaliin vatsa- tai niveloireisiin voidaan käyttää kortisonilääkitystä. Iho-oireet paranevat tavallisimmin itsestään.

Henoch-Schönleinin purppuraan sairastuneiden ennuste on yleensä hyvä ja pääosa potilaista paranee ilman hoitoa. Jos puolen vuoden aikana ei ole tullut munuaisoireita, niin niitä tulee tuskin myöhemminkään. Seurantaa jatketaan ainakin puoli vuotta sen jälkeen kun verivirtsaisuus on loppunut. Vaikeimmissa tapauksissa seuranta jatkuu harvakseltaan myös aikuisiällä, etenkin naisilla raskauden aikana, jolloin saattaa kehittyä verenpainetta ja valkuaisvirtsaisuutta.