Siirry sisältöön

Navigointi: Osion sisältö

Lasten munuaisten vajaatoiminta

Lasten kroonista munuaisten vajaatoimintaa aiheuttavat synnynnäiset munuaisten- tai virtsateiden rakennepoikkeavuudet, perinnölliset munuaistaudit ja munuaisten tulehdukselliset taudit. Munuaisten vajaatoiminnan hoito perustuu sen aiheuttajan lääke- tai leikkaushoitoon sekä munuaisten vajaatoiminnan tukihoitoon.

Lue lisää

Lasten munuaissairaudet

Lasten munuaissairauksia ovat muun muassa nefroottinen oireyhtymä, suomalaistyyppinen synnynnäinen nefroosi, Henoch-Schönleinin purppura ja polykystinen munuaistauti kuten ADPKD. Polykystisistä munuaistaudeista ADPKD on maailman yleisin perinnöllinen munuaissairaus.

Lue lisää

Lasten dialyysihoito

Dialyysihoito korvaa munuaisten toimintaa. Se aloitetaan, kun omien munuaisten toiminta heikkenee niin voimakkaasti, että muut tukihoidot eivät enää riitä elimistön hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Dialyysihoito voidaan toteuttaa joko vatsakalvo- eli peritoneaalidialyysinä tai hemodialyysinä.

Lue lisää

Lasten munuaisensiirto

Lasten munuaisensiirron yleisin syy on suomalaiseen tautiperimään kuuluva synnynnäinen nefroosi. Näissä tapauksissa munuaisensiirto tehdään yleensä 1–2 vuoden iässä. Toiseksi suurin munuaisensiirtoa tarvitseva ryhmä on virtsateiden rakennevikoja ja kehityshäiriöitä potevat lapset, jotka tarvitsevat munuaisensiirron yleensä kouluiässä.

Lue lisää

Rakkoekstrofia

Rakkoekstrofia on synnynnäinen virtsateiden rakennepoikkeama. Se tai lievempi muoto epispadia todetaan Suomessa keskimäärin kolmella lapsella vuosittain.

Lue lisää

Lapsen ja nuoren arki

Lapsi ja nuori tarvitsee tietoa omasta sairaudestaan. Tiedon tarve ja sen ymmärtäminen riippuu lapsen iästä ja kehitystasosta. Murrosiässä nuori miettii uudella tavalla omaan terveyteensä liittyviä asioita. Ennen sairaalaan menoa annettu tieto tulevista toimenpiteistä ja tutkimuksista helpottaa lapsen henkistä valmistautumista.