Maksa
Navigointi: Osion sisältö
Maksan toiminta ja tehtävät
Ilman maksaa ei tule toimeen. Sillä on yli 500 tehtävää. Maksa hajottaa alkoholia ja lääkkeitä. Maksa varastoi ravintoaineita, vitamiineja ja sokeria sekä rasvaa. Maksa tuottaa proteiineja ja se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.
Lue lisääSuojele maksaasi
Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi myös maksalle. Suojele maksaasi terveillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein
Lue lisääMiten maksasairaus todetaan?
Maksan toimintaa ja maksasairauden syytä voidaan selvittää verikokeilla ja ultraääni-, tietokonetomografia- ja magneettitutkimuksilla. Maksasairaudet ovat alkuvaiheessa usein oireettomia.
Lue lisääMaksasairaudet
Merkittävimpiä kroonisia maksasairauksia ovat autoimmuunimaksasairaudet, krooniset virusmaksatulehdukset sekä rasvamaksa ja alkoholimaksasairaus. Maksasairaudet voidaan luokitella myös tulehduksellisiin ja kolestaattisiin maksasairauksiin.
Lue lisääMaksasairauksien komplikaatiot
Maksasairauksien komplikaatiot lisääntyvät sairauden edetessä ja ne ovat sairauden taustalla olevasta syystä riippumatta usein samankaltaisia.
Lue lisääMaksansiirto
Maksasairaus ja maksan vajaatoiminta voi edetä tilanteeseen, jossa ainut vaihtoehto on maksansiirto. Maksansiirtoleikkauksessa oma sairas maksa poistetaan ja uusi maksa laitetaan tilalle entisen paikalle.
Lue lisääElämää maksasairauden kanssa
Maksasairaus ei välttämättä aiheuta kaikille arkielämää haittaavia oireita, ja arki voi jatkua täysin ennallaan sairaudesta huolimatta. Omahoidossa tärkeintä on ottaa lääkärin määräämät lääkkeet ohjeiden mukaan.
Lue lisääLasten ja nuorten maksasairaudet
Lasten maksasairauksia voidaan usein hoitaa lääkkein ja ravitsemushoidolla. Maksansiirtoja tehdään myös lapsille. Yleisin syy on synnynnäinen sappitieatresia eli sappiteiden puutos. Suomessa noin sata lasta on saanut uuden maksan. Onnistuneen maksansiirron jälkeen lapsi voi elää melko normaalia elämää.
Lue lisääElämää maksansiirron jälkeen
Elinsiirronsaanut voi elää kuten muutkin. Hyljintää pyritään estämään hyljinnänestolääkityksellä, joka on elinikäinen. Hyljinnänestolääkitys voi heikentää elimistön vastustuskykyä infektioita vastaan. Terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä myös elinsiirron jälkeen. Munuaisen- ja maksansiirron jälkeen voi liikkua normaalista. Myös elinsiirron saanut voi hankkia lapsia.
Tule mukaan
Vapaaehtoistyö lisää omaa ja muiden hyvinvointia. Munuais- ja maksaliitossa sekä sen jäsenyhdistyksissä on monenlaisia mielekkäitä ja palkitsevia vapaaehtoistehtäviä
Tule mukaanVertaistuki
Vertaistuki auttaa selviytymään sairauden eri vaiheissa. Vertaistukija on kokenut saman sairauden ja hän on valmis kuuntelemaan ja jakamaan kokemuksia. Liitto kouluttaa ja välittää vertaistukijoita.
VertaistukiEsitteet ja oppaat
Liiton esitteistä ja oppaista saa lisätietoa sairauksista ja niiden hoidosta. Esitteet ja oppaat ovat ilmaisia. Elinehto-lehti kertoo sairastuneiden tarinoita ja uusinta tutkimustietoa. Lehti postitetaan jäsenille jäsenetuna.
JulkaisutTerveystietopeli nuorille
Maksaterveyttä ja päihteitä käsittelevä tietokonepeli haastaa nuoria pohtimaan valintojaan. Peliä voi pelata maksutta ja ilman rekisteröitymistä suoraan tältä sivulta.