Siirry sisältöön

Hampaiden hyvä kotihoito on tärkein tapa ehkäistä reikiintyminen. Hampaat puhdistetaan pehmeällä harjalla aamuin illoin. Harjaus poistaa bakteeripeitteen hampaiden pinnoilta. Happoa tuottavat bakteerit vähenevät ja hammasta suojaava sylki pääsee paremmin huuhtomaan hampaan pintaa. Hyvä harjaus on edellytys myös ienten terveydelle. Puhdistuksen apuna käytetään yleensä hammastahnaa.

Hammaslääkärin tarkastuksessa on käytävä pari kertaa vuodessa, jos ei ole suositeltu tiheämpää käyntiväliä.

Kariesbakteeri

Reikien syntymisen aiheuttama bakteeri tarttuu lapsen suuhun ympäristöstä, useimmiten äidiltä tai muulta lasta hoitavalta henkilöltä. Lapsen kanssa ei ole syytä syödä yhteisellä lusikalla tai käyttää yhteisiä astioita. Jo tartunnan siirtyminen myöhemmälle iälle vähentää hampaiden reikiintymistä.

Kariesbakteerit kohdistavat hampaaseen vahingollisia happohyökkäyksiä. Sokerin nauttimisen jälkeen kariesbakteerit tuottavat happoa, joka liuottaa hampaan pintaa aloittaen reiän tekemisen. 

Usein ravintoa saavat kariesbakteerit lisääntyvät nopeasti ja tarttuvat tehokkaasti hampaiden pinnoille muodostaen bakteeripeitettä eli plakkia. Pahiten hampaita rasittavat aterioiden välillä nautittavat makeat tai happamat ruoat tai juomat, esimerkiksi karkit tai tuoremehu. ksylitolipurukumi tai juustopala aterian jälkeen nopeuttaa happamuuden häviämistä suusta.

Fluori

Fluorin vahvistaa hampaita kestämään paremmin happohyökkäyksiä. Tavallisimmat fluorin lähteet ovat hammastahna ja fluoria sisältävät tabletit. Hammaslääkäri voi vahvistaa hampaita fluorivalmisteilla. Fluori poistuu munuaisten kautta. Munuaisten vajaatoiminnassa ja dialyysissa saattaa fluorin käytössä olla rajoituksia. Fluoritabletteja ei suositella, mutta fluorihammastahnaa voivat käyttää lapset, jotka jo osaavat huuhtoa suunsa hyvin. Maksa- tai sydänsairaus ei aiheuta vastaavia muutoksia fluorin käyttöön. Fluorin käyttöön vaikuttaa hampaiden tilanne, lapsen ikä ja joskus asuinpaikka. 

Ientulehdus

Ienrajaan jäänyt bakteeripeite eli plakki saa aikaan ikenen tulehtumisen, jolloin ien vuotaa helposti verta. Hampaiden puhtaus erityisesti ienrajoissa on oleellista niin ientulehduksen estämisessä kuin sen hoitamisessakin. Elinsiirron jälkeen käytettävä siklosporiinilääkitys (Sandimmun Neoral) voi aiheuttaa ikenien liikakasvua, mikä vaikeuttaa puhdistamista ja aiheuttaa siten ientulehdusta. Joskus ikenen liikakasvu on niin runsasta, että hampaat lähes peittyvät. Hoitavan lääkärin kanssa voi pohtia mahdollisuuksia lääkityksen muutoksiin.