Infektiot, iho ja hampaat
Infektioita voi välttää, kun kiinnittää huomiota tiettyihin seikkoihin, ja syö terveellisesti, lepää riittävästi ja liikkuu säännöllisesti. Jonkin aikaa elinsiirron jälkeen on hyvä välttää paikkoja, jossa on paljon ihmisiä, kuten ostoskeskukset ja teatterit. Lähikontaktia ihmisiin, joilla on jokin infektio, esimerkiksi flunssa, on hyvä välttää. Kädet on syytä pestä WC-käynnin jälkeen ja ennen ruokailua. Puutarhanhoidossa mullan kanssa työskennellessä on hyvä käyttää käsineitä.
Jos elinsiirron saanut sairastuu mahatautiin, on tärkeää huolehtia erittäin hyvästä nesteytyksestä. Pitkittynyt mahatauti voi muuttaa hyljinnänestolääkityksen pitoisuutta veressä, jos lääke ei pääse kunnolla imeytymään verenkiertoon tai elimistö kärsii nestehukasta. Elinsiirron saaneen kannattaa olla herkästi yhteydessä omaan hoitopaikkaansa mahataudin pitkittyessä. Tämä kannattaa muistaa myös matkoilla.
Jos epäilet elinsiirron saaneena olleesi verirokkokontaktissa, etkä ole ennen sairastanut vesirokkoa tai sinua ei ole rokotettu tai sinulle on puhkeamassa mahdollinen vyöruusu, ota yhteyttä omaan hoitavaan lääkäriisi.
Rokotukset
Elinsiirron saaneille suositellaan vuosittaista influenssa rokotetta. Elinsiirron saaneita ei saa rokottaa elävällä tai heikennetyllä rokotteella. Tällaisia ovat esimerkiksi MPR-, vesirokko-, polio-, tulirokko-, tuberkuloosi- tai keltatautirokotteet. Riskittömiä rokotteita ovat kuolleet ja inaktiiviset rokotteet kuten jäykkäkouristus, punatauti ja influenssa.
Ennen rokotuksien ottamista on aina hyvä keskustella asiasta oman hoitavan lääkärin kanssa.
Ihomuutokset
Elinsiirron saaneella on kohonnut riski sairastua ihosyöpään. Hyljinnänestolääkitys ja ultraviolettisäteilylle, erityisesti auringon valolle, altistumien ovat tärkeimpiä syitä, jotka aiheuttavat pahanlaatuisia ihomuutoksia. Ihosyövät syntyvät useimmiten valolle altistuville ihoalueille, erityisesti kasvoille. Vaaleaihoiset ovat alttiimpia ihosyöville. Yleisimpiä ovat niin sanotut ei-melanooma ihosyövät, kuten levyepiteelisyövät ja tyvisolusyövät
Elinsiirron saaneen on hyvä tarkkailla omaa ihoaan säännöllisesti. Ihomuutokset tulee löytää ajoissa. Suurin osa niistä voidaan hoitaa esimerkiksi jäädyttämällä tai fotodynaamisella hoidolla. Tarvittaessa muutos voidaan poistaa kirurgisesti.
Elinsiirron saaneen on suojattava ihonsa aurinkosuojatuotteilla, jotka sisältävät UVA- ja UVB-suojan. Suojakertoimen täytyy olla vähintään 30, mielellään 50. Aurinkosuojavoiteita on käytettävä riittävästi ja lisättävä usein. Iho on muistettava suojata myös esimerkiksi käyttämällä pitkähihaisia housuja, paitoja ja leveälierisiä hattuja. Saatavilla on nykyään myös erityisiä UV-suojavaatteita. Auringonpaahteesta on syytä pysytellä pois.
Auringolta suojautuminen ei tarkoita sitä, ettei elämästä ja kesästä saisi nauttia. Ulkona saa ja kannattaa olla, kun vain muistaa suojautua asianmukaisesti.
Hampaiden hoito
Elinsiirtoa edeltävät sairaudet, niiden lääkehoito ja siirron jälkeinen hyljinnänestolääkitys voivat aiheuttaa muutoksia suuhun ja hampaisiin. Suun alueen sairaudet voivat lisätä joidenkin sairauksien riskiä tai vaikuttaa haitallisesti jo todettuun sairauteen. Elinsiirron saaneen on pidettävä hyvää huolta hampaistaan.
Hammaslääkärin tekemässä tarkastuksessa on hyvä käydä vuosittain. Myös hampaaton suu tulee tutkia säännöllisesti. Hampaiden hoitoa varten suositellaan yleensä antibioottia tuntia ennen käyntiä.
Elinsiirron jälkeen käytettävistä hyljinnänestolääkkeistä siklosporiini (Sandimmun Neoral) voi aiheuttaa ikenien liikakasvua, mikä vaikeuttaa puhdistamista ja aiheuttaa siten ientulehdusta. Joskus ikenen liikakasvu on niin runsasta, että hampaat lähes peittyvät. Hoitavan lääkärin kanssa voi pohtia mahdollisuuksia lääkityksen muutoksiin.