Uudistetut ruokavalio-oppaat
Terveellinen ravitsemus on kokonaisuus, yksittäiset ruoka-aineet tai valinnat eivät tee ruokavaliosta hyvää tai huonoa. Kokonaisuuteen kuuluu sopivasti energiaa, suojaravintoaineita (kivennäis- ja hivenaineita, kuitua ja vitamiineja) sekä nestettä. Terveellistä on myös sopivissa määrin joustavuus, vaihtelevuus ja ajoittain mahdollisesti myös pieni herkuttelu.
Ruokavalio dialyysissä -opas muistuttaa, että dialyysissä oleva voi syödä hyvin ja nauttia herkkuhetkistä. Hyvän ravitsemustilan säilyttämiseksi dialyysihoidossa menetettyjen ravintoaineiden korvaaminen on välttämätöntä. Ravitsemustila vaikuttaa elämänlaatuun ja toimintakykyyn. Dialyysissä olevan on tarpeen syödä riittävästi, sillä vajaaravitsemus huonontaa yleiskuntoa ja lisää turvotuksia ja infektioita.
Dialyysissä oleva tarvitsee runsaasti proteiinia sisältävää syötävää. Sopiva fosforin, kaliumin ja nesteen määrä ruokavaliossa on yksilöllinen. Siihen vaikuttaa dialyysihoidon teho ja omien munuaisten jäljellä oleva toiminta. Fosforin ja kaliumin laskeminen milligramman tarkkuudella ei ole tarpeen, vaan merkittävää on, kuinka paljon fosforia tai kaliumia sisältävää ruokaa syö arkena.
Ruokavalio munuaisen- tai maksansiirron jälkeen -opas muistuttaa, että elinsiirron jälkeen saa syödä ja nauttia ruoasta monipuolisesti, omaan arkeesi sopivalla tavalla. Hyvät ruokavalinnat auttavat ylläpitämään terveyttä ja hyvinvointia. Ravitsemuksella on merkitystä muun muassa verenpaineen-, verensokerin-, verenrasvojen- ja painonhallinnassa. Hyvä ravitsemustila vaikuttaa positiivisesti myös siirteen toimintakykyyn sekä vähentää mahdollisesti lääkkeiden sivuvaikutuksia.
Molemmat uudistetut oppaat on julkaistu painettuina paperioppaina, mutta ne voi myös lukea liiton sivuilta. Oppaiden painattamista on tukenut Novartis.