Siirry sisältöön

Ylipaino vahingoittaa munuaisia – Maailman munuaispäivä 14.3.

Ylipaino kuormittaa kehoa. Yhdessä muiden riskitekijöiden kanssa se lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, verenpainetautiin ja verisuonisairauksiin. Nämä kaikki voivat vaurioittaa munuaisia. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa Maailman munuaispäivänä 14.3., että pienikin liikunnan lisäys ja painonpudotus tekee hyvää munuaisille, jos ylipainoa on paljon.

Elinympäristömme on nopeaan tahtiin muuttunut ylipainolle ja lihavuudelle altistavaksi. Tämä näkyy ylipainoisuuden lisääntymisenä kaikissa ikäryhmissä. Sairastumisriskin kannalta haitallista on erityisesti vyötärölle kertyvä paino. Ylipainoisuus tai lihavuus ei kuitenkaan ole kenellekään oma valinta.

Ylipainon ja munuaistaudin kehittymisen yhteyden taustalla piilee useimmiten tyypin 2 diabetes ja verenpainetauti. Yhteensä yli 500 000 suomalaisen arvioidaan sairastavan diabetesta. Tyypin 2 diabeteksen munuaistauti on merkittävin yksittäinen sairaus loppuvaiheen munuaisvaurion taustalla Suomessa. Jopa 20–50 prosenttia tyypin 2 diabetesta sairastavista sairastaa myös diabeteksen munuaistautia.

– Lisäksi ajatellaan, että merkittävä ylipaino muuttaa munuaisten kuorikerroksen verenkierrollisia olosuhteita, tulehdusreaktio lisääntyy ja stressivälittäjäaineiden määrät lisääntyvät, kertoo nefrologi Aino Soro-Paavonen HUS Nefrologian klinikalta.

Lihavuus voi laukaista munuaiskeräselle verta tuovan pienen valtimon laajenemisen ja lisääntyneen painevaikutuksen munuaiskeräsessä. Osalla potilaista tämä ajan myötä johtaa proteinuriaan eli valkuaisen erittymisen virtsaan.

– Nykyisin käytettävissä olevat lääkevaihtoehdot lihavuuden hoitoon ja joissain tilanteissa myös leikkaushoito ovat turvallisia munuaispotilaalle. Lääkehoitoon liitetään aina elintapahoito. Myös diabeteksen munuaistaudin eteneminen voidaan pysäyttää oikealla lääkehoidolla ja riskitekijöihin puuttumalla, Soro-Paavonen sanoo.

Pienikin painonpudotus auttaa ehkäisemään lihavuuden liitännäissairauksia. Painonnousun ehkäisy on helpompaa kuin laihduttaminen ja laihdutustuloksen ylläpito. Painonhallinnassa keskeistä on terveyttä edistävä ruokavalio, säännöllinen ateriarytmi ja sopivat annoskoot. Verenpaineen hallintaan tarvitaan laihtumisen ohella myös pysyviä ravinnon laadun muutoksia, kuten suolan käytön vähentämistä ja verenpainetaudin yhteydessä toki myös lääkehoitoa.

Liikunta tukee painonhallintaa ja pienikin liikunnan lisäys kannattaa. Liikunta ei paranna munuaisten vajaatoimintaa, mutta se voi hidastaa taudin etenemistä. Liikkuminen vähentää joka tapauksessa munuaisiin kohdistuvaa verenpainekuormaa.

– Vaikean sairauden tai muun stressin kanssa voi olla mahdotonta jaksaa toteuttaa liian vaativaa laihdutusohjelmaa. Silloin voi auttaa, jos pitää edes pienenkin liikunnan mukana arjessa, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton munuaisasiantuntija Maarit Heinimäki.

Ylipaino ja munuaiset -yleisöluento

Munuais- ja maksaliitto järjestää yleisöluennon Ylipaino ja munuaiset tiistaina 12.3. Luentoa voi seurata webinaarina verkossa tai paikan päällä Helsingin Porthaniassa.

18.00 Tilaisuuden avaus, Sari Högström, toiminnanjohtaja, Munuais- ja maksaliitto.
18.15 Ylipainon vaikutus munuaisten toimintaan, nefrologi Aino Soro-Paavonen, HUS.
18.45 Ravitsemuksen merkitys painonhallinnassa, ravitsemusterapeutti Johanna Räsänen, Ravitsemusklinikka.
19.15 Kokemuspuheenvuoro.
19.25 Päätössanat, munuaisasiantuntija Maarit Heinimäki, Munuais- ja maksaliitto.
19.30 Tilaisuus päättyy.

Munuaisviikkoa tukevat Astellas, AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, CLS Vifor.

Ylipaino vahingoittaa munuaisia, Maailman munuaispäivä 14.3.