Siirry sisältöön

Muutos Kelan matkakorvauksen kilometrisääntöön

Kela on muuttanut sääntöjään oman auton käyttämisestä terveydenhuoltoon tehdyistä matkoista. Jos matka on alle 200 kilometriä, lääkärintodistusta ei enää tarvita.

Kelalta voi hakea korvausta terveydenhuoltoon tehdyistä matkoista. Korvaus maksetaan edullisimman käytettävissä olevan matkustustavan mukaan (yleensä juna tai linja-auto). Terveydentilasta ja liikenneolosuhteista riippuen on kuitenkin mahdollista saada korvausta myös omalla autolla tehdyistä matkoista. 

Jos asiakas käyttää terveydentilansa vuoksi omaa autoa ja yhdensuuntainen matka julkiseen terveydenhuoltoon on alle 200 kilometriä, matkakorvaus (0,33 e/km) voidaan myöntää ilman terveydenhuollon antamaa todistusta (SV 67). Aiemmin asiakas tarvitsi todistuksen matkakorvausta varten, kun matka omalla autolla ylitti 100 kilometriä. Jos matka on tehty yksityiseen terveydenhuoltoon, todistus tarvitaan, vaikka matka olisi alle 200 kilometriä. Korvauksen saamisen edellytyksenä on lisäksi, että yksityisessä terveydenhuollossa saatu hoito on Kela-korvattavaa.

Jos asiakas käyttää terveydentilansa vuoksi omaa autoa ja matka terveydenhuoltoon on yli 200 km, tarvitaan korvauksen saamiseksi terveydenhuollon antama todistus (SV 67) siitä, että asiakkaalla on oikeus oman auton käyttöön.

Mikäli matkustaa omalla autolla yli 200 kilometriä puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi, tulee se kertoa korvaushakemuksessa. Todistusta terveydenhuollosta ei tällöin tarvita.