Siirry sisältöön

Munuaissäätiön Sylvi Calás -palkinto jaettu

Munuaissäätiö myöntää Sylvi Calás -palkinnon viiden vuoden välein. Palkinto myönnetään henkilölle, joka on tehnyt ja tekee edelleen ansiokasta tutkimusta munuais- tai virtsatiesairauksien parissa

Vuoden 2024 Sylvi Calás -palkinnon saa Helsingin yliopiston nefrologian professori Patrik Finne. Aikaisemmin palkinnon ovat saaneet Ilkka Pörsti, Per-Henrik Groop, Hannu Jalanko ja Jukka Mustonen.

Professori Patrik Finne on kansallisesti ja kansainvälisesti tunnustettu ja arvostettu nefrologian alan tutkija. Finnen kansainvälisesti merkittävistä tutkimusansioista kertoo hänen korkea julkaisujensa määrä (138 vertaisarvioitua kansainvälistä alkuperäisjulkaisua, 18 muuta tieteellistä julkaisua), H-indeksi (44) sekä viittausten määrä (5845). Finne jatkaa ansiokasta nefrologian alan tutkimustoimintaa, ja hänen ohjauksessaan on kuusi tohtorikoulutettavaa. Finnen ja hänen tutkimusryhmänsä pitkäjänteisellä tutkimustyöllä tähdätään munuaistautien hoidon kehittymiseen, sairauksien tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn.

Finne asemoituu erityisesti oman alansa vankkana tutkimusosaajana, joka on myös Suomen Munuaistautirekisterissä toimiessaan omalta osaltaan mahdollistanut ainutlaatuisen kansallisen tutkimusaineiston kehittymisen.

– Suuri osa tutkimustyöstäni perustuu Suomen munuaistautirekisterin ainutlaatuiseen aineistoon. Olen kiitollinen munuaispotilaille, jotka ovat suostuneet tietojensa luovuttamiseen ja hoitoyksiköille, jotka ovat lähettäneet tietoja rekisteriin vuosikymmenien ajan, Finne sanoo.

– Tutkimustyö ei onnistu yksin ja olen saanut nauttia hyvästä yhteistyöstä sekä kotimaisten että ulkomaisten nefrologian alan tutkijoiden kanssa. Suomen munuaistautirekisteri on nykyään lakisääteinen THL:n ylläpitämä rekisteri ja se tulee mahdollistamaan tietojen yhdistämistä muihin kansallisiin terveysrekistereihin. Tämä avaa valtavasti uusia tutkimusmahdollisuuksia jatkossa, Finne jatkaa.

Professori Patrik Finne valkoisessa takissa nojaa kaiteiseen.