Siirry sisältöön

Maksaviikkoa vietetään 13.–17.5.

Maksaviikkoa vietetään 13.–17.5. Viikon aiheina on maksasairauksien varhainen tunnistaminen sekä tiedon lisääminen siitä, mikä voi aiheuttaa maksasairauden.

Ylipaino ja alkoholi ovat yleisimpiä maksasairauksien aiheuttajia, mutta on tärkeä muistaa, että kaikki maksasairaudet eivät johdu elintavoista.

Maksasairauksien varhainen tunnistaminen on tärkeää. Maksasairaudet ovat yleensä pitkään oireettomia. Sairaus voi päästä kehittymään vuosien ajan ilman, että se todetaan. Omia elintapoja arvioimalla voi saada viitteitä maksasairauden mahdollisuudesta. Ylipaino ja varsinkin keskivartalolla oleva lihavuus voi myös olla haitallista maksalle tai kertoa maksan toiminnasta.

Maksan hyvinvointi kohtaa arjessa monta uhkaa. Ylipaino ja alkoholi vahingoittavat maksaa. Virukset voivat aiheuttaa maksasairauden. Väärin annostellut lääkkeet, luontaistuotteet tai sienet voivat olla vaaraksi maksalle.

Alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia. Liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista. Viruksien aiheuttaman maksasairauden voi estää omilla valinnoillaan. Maksaa voi suojata myös noudattamalla lääkkeiden annosteluohjeita ja poimimalla vain sieniä, jotka tunnistaa syötäväksi. Tavanomainen särkylääke, kuten parasetamoli, voi väärin käytettynä vahingoittaa maksaa.

Maksa ja alkoholi -luento ja keskustelu

Tiistai 14.5. klo 18–19.30

Luennon aiheena on alkoholin vaikutukset maksaan sekä riippuvuuksien synty ja hoito. Studiolähetys striimataan osoitteessa https://www.webcasting.fi/muma/4fwmn9fn/(siirryt toiseen palveluun).

Ohjelma
18.00 Luennon avaus, Tarja Teitto-Tuckett, maksa-asiantuntija, Munuais- ja maksaliitto
18.05 Alkoholin vaikutukset maksaan, maksakirroosi, professori Perttu Arkkila, HUS
18.30 Kokemuspuheenvuoro, Antti Nisula
18.45 Riippuvuus, sen syntyminen ja hoito, LT, päihdelääkäri Kaarlo Simojoki, Mehiläinen
19.10. Keskustelu ja kysymyksiin vastaaminen
19.30 Luento päättyy

Olenko riskissä sairastua maksasairauteen? -yleisöluento

Torstai 16.5. klo 18–19.30

Luennon aiheina ovat yleisimmät maksasairauksien aiheuttajat, maksasairauksien varhainen toteaminen ja niiden hoito ja omahoito.

Luentoa voi seurata paikan päällä Helsingissä, Porthania, PIII, Yliopistonkatu 3 tai osoitteessa https://youtube.com/live/LSj0HJNtduA?feature=share(siirryt toiseen palveluun). Liiton paikalliset jäsenyhdistykset järjestävät etäkatsomoita eri puolilla Suomea.

Ohjelma
18.00 Luennon avaus, toiminnanjohtaja Sari Högström, Munuais- ja maksaliitto
18.05 Euroopan näkökulma maksasairauksiin, EU parlamentaarikko, Sirpa Pietikäinen
18.20 Mikä voi aiheuttaa maksasairauden? yl, LKT, gastroenterologi Kimmo Salminen, Tyks
18.55 Miten onnistua elämäntapamuutoksessa? fysioterapeutti YAMK, Jaana Ahoranta, Painonhallintatalo HUS
19.15 Paneelikeskustelu ja kysymyksiin vastaaminen
19.30 Tilaisuuden loppusanat maksa-asiantuntija, Tarja Teitto-Tuckett, Munuais- ja maksaliitto

Maksaviikon järjestämistä tukevat Alko ja Elpa. Lisää tietoa Maksaviikosta www.muma.fi/maksaviikko(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).