Siirry sisältöön

Liitto vastustaa hallituksen esittämiä korotuksia terveydenhuollon asiakasmaksuihin

Liitto on antanut lausunnon hallituksen esitykseen, jossa ehdotetaan, että asiakasmaksujen enimmäismääriä korotettaisiin perusterveydenhuollossa 22,5 ja erikoissairaanhoidossa 45 prosentilla.

Hallitus esittää muutoksia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja koskevaan asetukseen. Korotukset koskisivat kaikkia asiakasmaksuasetuksessa säädettyjä terveydenhuollon tasasuuruisten asiakasmaksujen enimmäismääriä erikoissairaanhoitoon painottuen. Tällöin esimerkiksi terveyskeskuksen käyntimaksu olisi 28,20 € (nyt 23 €) ja sairaalan poliklinikkamaksu 66,70 € (nyt 46 €). Terveydenhuollon maksukattoon ei esitetä muutoksia.

Liitto toteaa lausunnossaan, että ehdotetut asiakasmaksujen enimmäiseuromäärät tulisivat olemaan kohtuuttomat useille palveluja tarvitsevista. Muutokset tulisivat lisäämään eriarvoisuutta ja siirtämään palvelut entistä useampien potilaiden ulottumattomiin. Osa pienituloisista jättää palveluita käyttämättä tai tinkii ruuasta tai lääkkeistä asiakasmaksujen vuoksi. Tämä ei ole yksilön eikä yhteiskunnan etu. Jos palveluihin ja hoitoon ei hakeuduta oikea-aikaisesti, lisää se terveyssektorin menoja, kun tarve kalliimpiin palveluihin kasvaa. Hoidon viivästyminen aiheuttaa lisäksi inhimillistä kärsimystä sairastuneille.

Liitto korostaa, että asiakasmaksujen kohtuullisuutta tarkasteltaessa tulee ottaa huomioon, että sairastuneiden taloutta kuormittavat lisäksi lääkeostot ja terveydenhuoltoon tehtyjen matkojen kustannukset sekä jo aiemmin sosiaaliturvaan tehdyt leikkaukset. Näiden ohella lääkärinlausunnoista aiheutuu sairastuneelle vuosittain jopa satojen eurojen kustannukset. Tasasuuruisia terveydenhuollon maksuja on mahdollista korvata perustoimeentulotuella. Kaikki pienituloiset eivät kuitenkaan saa toimeentulotukea. Ulosottoon meni vuonna 2023 noin 440 000 sosiaali- ja terveydenhuollon sekä varhaiskasvatuksen asiakasmaksua.

Hyvinvointialueella on asiakasmaksulain mukaan mahdollisuus alentaa terveydenhuollon maksuja tai jättää ne perimättä, mikäli niiden periminen vaarantaa asiakkaan toimeentulon. Maksun alentamisen tai perimättä jättämisen tulisi olla ensisijaista toimeentulotuen hakemiseen nähden. Suurin osa hyvinvointialueista on kuitenkin päättänyt, että tasasuuruisia terveydenhuollon maksuja ei alenneta tai jätetä perimättä, minkä vuoksi lain tarjoamasta mahdollisuudesta ei ole apua henkilölle, joka ei selviydy esimerkiksi poliklinikkamaksusta. Liitto ehdottaakin, että lakia muutettaisiin siten, että se olisi hyvinvointialueita velvoittava.