Siirry sisältöön

Liitto vaatii elävän munuaisen luovuttajan kustannusten korvaamista täysimääräisesti

Hallitus esittää sairausvakuutuslakiin muutoksia, jotka pienentäisivät elävälle munuaisen luovuttajalle maksettavan luovutuspäivärahan määrää. Liitto vaatii, että luovuttajan kustannukset tulee korvata kokonaan.

Liitto on antanut lausunnon hallituksen esitykseen, jossa ehdotetaan heikennyksiä elävälle munuaisen luovuttajalle maksettavaan luovutuspäivärahaan. Muutokset koskisivat henkilöitä, joiden vuositulo ylittää 27 633 euroa.
Kela voi maksaa luovutuspäivärahaa työkyvyttömyyden ajalta henkilölle, joka luovuttaa elimen, kudoksen tai soluja tilanteessa, jossa siirto on toiselle henkilölle elintärkeä. Luovutuspäivärahan nykyinen määrä ei vastaa munuaisenluovuttajan todellista ansionmenetystä. Esitetyt muutokset tulisivat pahentamaan tätä epäkohtaa ja heikentäisivät luovuttajan asemaa entisestään. Siten luovutuspäivärahan määrän alentaminen saattaisi pienentää halukkuutta munuaisenluovutukseen.
Liitto katsoo, että käsillä olevan lakimuutoksen yhteydessä tulisi muuttaa luovutuspäivärahan määräytymisperusteita siten, että päivärahan määrä ei alenisi vaan lainsäädäntö mahdollistaisi luovuttajan ansionmenetyksen korvaamisen täysimääräisesti. Esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa tämä käytäntö on ollut voimassa jo pitkään. Sairausvakuutuslakiin tulisi tehdä lisäksi tarvittavat matkakustannusten korvaamista koskevat muutokset. Tällä hetkellä luovuttajalle syntyy kustannuksia luovutukseen liittyviin tutkimuksiin ja hoitoon suuntautuvista terveydenhuollon matkoista, jotka usein jäävät osittain tai kokonaan luovuttajan maksettavaksi.