Siirry sisältöön

Lääkekorvausten alkuomavastuun korottaminen rasittaisi sairastuneiden taloutta ja vaarantaisi lääkehoidon

Hallitus esittää lääkekorvausten alkuomavastuun korottamista 70 euroon ja sidottavaksi kansaneläkeindeksiin. Liitto on antanut lausunnon, jossa se vastustaa ehdotettuja muutoksia.

Kela korvaa osan korvausjärjestelmään kuuluvien lääkkeiden, perusvoiteiden ja kliinisten ravintovalmisteiden kustannuksista. Asiakkaan on maksettava omavastuuna osa kustannuksista. Kela maksaa kustannuksista korvausta kuitenkin vasta sen jälkeen, kun alkuomavastuu on täyttynyt. Alkuomavastuu on tällä hetkellä 50 euroa kalenterivuodessa ja sitä sovelletaan sen vuoden alusta, jolloin asiakas täyttää 19 vuotta. Alkuomavastuu kertyy, kun ostaa reseptillä korvausjärjestelmään kuuluvia valmisteita.

Hallitus on esittänyt sairausvakuutuslakiin muutoksia, joiden tavoitteena on pienentää lääkekorvausmenoja. Hallitus on ehdottanut yhdeksi säästökeinoksi lääkekorvausten alkuomavastuun korottamista ja sitomista kansaneläkeindeksiin. Kansaneläkeindeksiin sitominen tarkoittaisi sitä, että elämisen yleisen hintatason noustessa myös kansaneläkeindeksi kasvaisi, mikä nostaisi alkuomavastuun määrää.

Liitto katsoo, että esitetyt muutokset tarkoittaisivat useille pitkäaikaissairautta sairastaville kohtuutonta taloudellista lisärasitusta. Lääkekatto, matkakatto ja terveydenhuollon maksukatto nollautuvat vuoden vaihteessa, minkä vuoksi etenkin alkuvuosi on haastavaa aikaa sairastuneille. Osa sairastavista on pienituloisia, joille jo lääkkeiden nykyinen 50 euron alkuomavastuu on suuri menoerä. Lisäksi heillä voi olla käytössään lääkärin määräämiä lääkkeitä ja ravintoainevalmisteita, jotka eivät ole korvattavia eivätkä siten kerrytä omavastuuosuutta.

Liitto huomauttaa lausunnossaan, että lääke- ja matkakustannusten sekä terveydenhuollon asiakasmaksujen omavastuuosuudet ovat Suomessa eurooppalaisittain korkeita. Potilasjärjestöt ovat jo useiden vuosien ajan vaatineet, että sairastuneiden kokonaismaksutaakkaa pienennettäisiin. Nyt esitetyt muutokset tulisivat lisäämään sairastamisen kustannuksia ja useiden kohdalla johtamaan sairauden hoidon laiminlyöntiin. Jo nyt pitkäaikaissairautta sairastava voi joutua valitsemaan, ostaako lääkkeitä vai ruokaa. Kasvavat elinkustannukset kärjistävät ongelmaa entisestään.