Siirry sisältöön

Kesätapahtumissa sanotaan KYLLÄ elinluovutukselle

Kun muu kansa lähtee lomille, elinsiirtoa odottavat päivystävät puhelimen äärellä. Suomessa yli 400 ihmistä odottaa jatkuvasti uutta elintä. Elinluovutustahdon ilmaiseminen on helppo tapa auttaa kesälläkin. Tahtonsa voi kirjata kännykällä ja elinluovutuskortteja on jaossa eri tapahtumissa kesän aikana.

Suomessa yli 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimis­tä on jatkuva pula. Joka vuosi elinsiirtoa odottavia menehtyy, koska sopivaa siirrännäistä ei saatu ajoissa. Toukokuun loppuun mennessä Suomessa oli tehty 176 elinsiirtoa. Eniten on tehty munuaisensiirtoja, joita oli 126. (Elinsiirtoluvut: HUS)

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Mahdollisen luovuttajan tahto on kuitenkin aina pyrittävä selvittämään, ja elinluovutuksen mahdollisuudesta ja sen merkityksestä on keskusteltava läheisten kanssa. Lompakosta löytyvä elinluovutuskortti, tai merkintä Omakannassa, kertoo tahdon selkeästi läheisillekin. Elinluovutustahdon ilmaiseminen varmistaa siis oman tahdon toteutumisen ja selkeyttää elinluovutusprosessia.

– Elinluovutustahdon voi tallentaa myös puhelimeen ICE-tietoihin tai ladata Android-puhelimeen elinluovutuskortti-sovelluksen. On myös tärkeä kertoa tahtonsa omaisilleen, neuvoo vapaaehtoistyön koordinaattori Tuula Makkonen.

Munuais- ja maksaliiton hallinnoima KYLLÄ elinluovutukselle -toiminta on mukana kesäkuussa Helsinki-päivässä, Jukolan Viestissä Kauhavalla ja Itä-Länsi-pesäpallotapahtumassa Jyväskylässä. Heinäkuussa toiminta näkyy Metsä Rokkaa -tapahtumassa Juvalla. Elokuussa elinluovutuskortti on esillä Vauhti kiihtyy -festivaaleilla Oulussa ja Tampereella. Tapahtumista löytyy KYLLÄ elinluovutukselle -ständi, jossa jaetaan elinluovutuskortteja ja elinluovutustietoutta. Omaa tietämystään voi testata elinsiirtovisassa.

– Myös kesällä voi tehdä helposti hyvää. Sähköisesti elinluovutustahdon voi ilmaista mukavasti vaikka mökkilaiturilla. Jos haluaa ilmaista tahtonsa perinteisemmin elinluovutuskortilla, sen voi hakea kesätapahtumasta ständiltämme, Makkonen muistuttaa.

Kyllä elinluovutukselle kesätapahtumissa:

Helsinki-päivä, Helsingin rautatieasema, 12.6.
Jukolan viesti, Kauhava, 15.–16.6.
Itä-Länsi, Jyväskylä, 29.–30.6.
Metsä Rokkaa, Juva, 6.7.
Vauhti kiihtyy, Oulu, 23.–24.8.
Vauhti kiihtyy, Tampere, 30.-31.8