E-hepatiittitartunnat lisääntyneet
E-hepatiittitartunnat ovat olleet nousussa koko tämän vuoden. Kesäkuun alkuun mennessä tänä vuonna on todettu jo yli 200 tartuntaa, kun esimerkiksi viime vuonna tartuntoja tuli ilmi vain 33. Eniten E-hepatiittia on todettu Kymenlaaksossa, Lapissa ja Savo-Karjalan alueella.
Ihminen saa tartunnan yleensä elintarvikkeista. Hepatiitti E -virus voi levitä ihmisten tai eläinten ulosteen välityksellä veteen ja elintarvikkeisiin, ja sitä esiintyy myös tartunnan saaneen eläimen sisäelimissä. Tartunnan voi saada myös suorassa kontaktissa virusta erittävän ihmisen tai eläimen ulosteeseen. Hepatiitti E -virusta esiintyy tyypillisesti sioilla, minkä lisäksi sitä on tavattu myös villisioilla ja hirvieläimillä. Esiintyminen on mahdollista myös esimerkiksi hevosella.
Suomessa tartuntojen on todettu olevan yhteydessä kotimaisen valmistajan meetvurstiin. Hepatiitti E -virukset saattavat säilyä kylmäsavustetuissa kestomakkaroissa, jos virusta on ollut raaka-aineissa. Normaali ruoan kuumennus tuhoaa hepatiitti E -viruksen.
Hepatiitti E on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Akuutti hepatiitti on yleensä oireeton tai lievä. Hepatiitti E -virusta erittyy ulosteeseen jo viikko ennen sairauden oireita ja vielä noin 30 päivää sen jälkeen, kun tartunnan saaneen iho ja silmänvalkuaiset ovat muuttuneet keltaisiksi. Oireet ilmaantuvat yleensä 15–60 (keskimäärin 40) päivän kuluttua tartunnan saamisesta.
E-hepatiitti on yleisin akuutin hepatiitin aiheuttaja ja se on muistettava kohonneiden maksa-arvojen selvittelyssä. Suomessa ja Euroopassa yleisin on genotyyppi 3. Kiinassa ja Lähi-Idässä muut genotyypit yleisempiä. Hepatiitti E -viruksen tartunta voidaan todeta mittaamalla veressä olevia vasta-aineita tai viruksen RNA:ta.
Hepatiitti E -infektioon ei ole olemassa lääkitystä. E-hepatiittiin kehitetty rokote on tulossa markkinoilla, mutta sen tehosta ja turvallisuudesta elinsiirron saaneille ja raskaana oleville tarvitaan vielä lisätutkimuksia. Kroonista hepatiittia voidaan hoitaa ribaviriinillä.
Elinsiirron saaneilla on suurentunut riski, että E-hepatiittitartunta johtaa krooniseen hepatiittiin ja maksakirroosiin. Vaarallisimpia ovat erityisesti genotyypit 1 ja 2. Takrolimuusiin on todettu altistavan E-hepatiitille enemmän kujin siklosporiini. Elinsiirron saaneiden henkilöiden E-hepatiittitartunnan hoidossa pyritään ensin laskemaan immunisupression tasoa. Hoidoksi voidaan käyttää myös ribaviriiniä tai maksansiirron saaneilla pegyloitua interferonia.
E-hepatiittitartunnan voi estämiseksi elinsiirron saaneiden tulisi välttää huonosti kypsennettyä lihaa ja muistaa käsien pesu.