Siirry sisältöön

Suomalaisten maksa ei kestä alkoholipolitiikan vapauttamista

Munuais- ja maksaliitto vastustaa alkoholipolitiikan väljentämisen jatkamista. Alkoholi ei ole normaali elintarvike, eikä sen käyttöä tule arkipäiväistää. Alkoholin riskikäyttö on huolestuttavan yleistä Suomessa, ja maksakirrooseista lähes yhdeksän kymmenestä on alkoholin aiheuttamia.

Hallitus suunnittelee lakimuutoksia alkoholijuomien kotiinkuljetuksen ja verkkokaupan sallimiseksi sekä 15-prosenttisten viinien myynnin vapauttamiseksi. Lainvalmistelussa on kiinnitettävä erityistä huomiota alkoholin aiheuttamiin terveydellisiin, sosiaalisiin ja taloudellisiin haittoihin.

Munuais- ja maksaliitto vastustaa alkoholin saatavuuden lisäämistä ja helpottamista. Alkoholi ei ole normaali elintarvike, jota tulisi olla saatavilla jatkuvasti. Jo nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa alkoholin liian vaivattoman hankkimisen. Alkoholi ei suomalaisilta lopu tälläkään hetkellä. Alkoholimyynnin vapauttaminen on ristiriidassa hallitusohjelman tavoitteiden kanssa vähentää kansansairauksia merkittävästi vaikuttamalla riskitekijöihin kuten alkoholinkäyttöön.

Päihdetilastollisen vuosikirjan mukaan vuonna 2022 alkoholisairaus oli päädiagnoosina 19 757 hoitojaksossa terveydenhuollon vuodeosastoilla. Näistä 2 362 johtui alkoholin aiheuttamasta maksasairaudesta.

– Jos hallituksen lakimuutokset menevät läpi, ne tulevat voimaan tilanteessa, jossa hyvinvointialueiden ja järjestöjen rahoitusta leikataan. Alkoholin negatiiviset terveysvaikutukset aiheuttavat merkittäviä kustannuksia sosiaali- ja terveyspalvelujen kasvavan tarpeen myötä. Hallituksen ajamien alkoholilain muutosten hintalappu tulevaisuudessa on pelottava, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Alkoholin riskikäyttö on yhä yleistä, vaikka kokonaiskulutus on vähentynyt. Alkoholin haitat koskevat suurta osaa suomalaisista. Alkoholiriippuvaisista 70 prosenttia ei ole hoidossa ja yli puolet heistä pitää itseään kohtuukäyttäjinä. Suomalainen alkoholinkäyttö on edelleen humalahakuista ja keskittyy usein kotiin ja viikonloppuun. Alkoholin kotiinkuljetuksen salliminen helpottaisi ja lisäisi alkoholin kotikäyttöä.

Suomessa maksakirrooseista lähes yhdeksän kymmenestä on alkoholin aiheuttamia. Maksatulehdukseen ja maksakirroosiin sairastuneiden määrä kasvaa ja sairastuneet ovat yhä nuorempia. Maksakirroosi voi johtaa vakavaan maksan vajaatoimintaan ja maksasolusyöpään. Kuolleisuus maksakirroosiin on korkea, koska 50–75 prosentissa tapauksista maksakirroosi tunnistetaan vasta äkillisen sairaalahoitoa vaativan komplikaation yhteydessä. Kuolleisuus maksakirroosiin on Suomessa Euroopan huippua. Joka viidennen työikäisen miehen kuolema johtuu maksasairaudesta.

– Ennaltaehkäisy on huomattavasti kustannustehokkaampaa kuin alkoholihaittojen hoitaminen. Tutkitun tiedon mukaan alkoholin käyttöä voidaan vähentää vero- ja hintapolitiikalla, saatavuuden ja markkinoinnin rajoittamisella. Hallitus ei tässäkään tapauksessa halua toteuttaa tutkimustietoon perustuvaa päätöksentekoa, toteaa Högström.

Kaatunut punaviinilasi.