Siirry sisältöön

Maksakuolleisuus on yli kaksinkertaistunut Suomessa

Maksatautikuolleisuus on nousussa Suomessa. Se koskettaa erityisesti työikäisiä ja työssäkäyviä, useammin miehiä kuin naisia. Maksasairaudet ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma, mutta jopa yhdeksän kymmenestä maksakuolemasta olisi estettävissä.

Suomessa kuolleisuus keskeisiin kansantauteihin on johdonmukaisesti vähentynyt viimeisten 50 vuoden aikana. Samalla ajanjaksolla maksakuolleisuus on kasvanut 2,5-kertaiseksi – ja nousu jatkuu yhä.

– Samaan aikaan lähes koko Suomesta puuttuu toimiva hoitoketju näiden sairastuneiden auttamiseksi. Tilanne vaatii välittömästi kansallisen strategian, joka varmistaa sairauksien varhaisen toteamisen, tehokkaan hoidon ja pitkäjänteisen seurannan, sanoo gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Fredrik Åberg HUS Vatsakeskuksesta.

Maksasairaudet ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma. Inhimillistä kärsimystä unohtamatta ne aiheuttavat arvion mukaan enemmän menetettyjä työkykyisiä elinvuosia kuin esimerkiksi iskeemiset sydänsairaudet, aivohalvaus tai keuhkosyöpä.

Yhdeksän kymmenestä maksakuolemasta olisi Åbergin mukaan estettävissä. Keinot ennaltaehkäisyyn ja hoitoon ovat olemassa, mutta toimivat hoitoketjut puuttuvat. Sairastuneet saavat eriarvoista hoitoa, tietoisuus on puutteellista, varhaisen tunnistamisen käytännöt ja maksatutkimusten saatavuus vaihtelevat.

Alkoholi on yhä ongelma

Alkoholin riskikäyttö on yhä yleistä Suomessa, vaikka kokonaiskulutus on vähentynyt. Alkoholin haitat koskevat suurta osaa suomalaisista. Yli puolet alkoholiriippuvaisista pitää itseään kohtuukäyttäjinä. Suomalainen alkoholinkäyttö on edelleen humalahakuista ja keskittyy usein kotiin ja viikonloppuun. Alkoholin saatavuus tai hinta eivät ole Suomessa ongelmia, mutta alkoholin aiheuttamat terveyshaitat ovat. Poliittiset päätökset vapauttaa alkoholin myyntiä ja alkoholin kotiinkuljetuksen salliminen helpottaisivat ja lisäisivät alkoholin kotikäyttöä – sekä haittoja.

Suomessa maksakirrooseista lähes yhdeksän kymmenestä on alkoholin aiheuttamia. Vyötärölihavuudessa alkoholin haitalliset vaikutukset maksaan nelinkertaistuvat. Maksatulehdukseen ja maksakirroosiin sairastuneiden määrä kasvaa ja sairastuneet ovat yhä nuorempia. Kuolleisuus maksakirroosiin on korkea, koska 50–75 prosentissa tapauksista maksakirroosi tunnistetaan vasta äkillisen sairaalahoitoa vaativan komplikaation yhteydessä.

– Ennaltaehkäisy on huomattavasti kustannustehokkaampaa kuin alkoholihaittojen hoitaminen. Tutkitun tiedon mukaan alkoholin käyttöä voidaan vähentää vero- ja hintapolitiikalla sekä saatavuuden ja markkinoinnin rajoittamisella. Tietoisuutta siitä, että alkoholin käytölle ei ole turvallista rajaa pitäisi lisätä, toteaa Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.