Dialyysihoidon saaminen kotona säästää kaikkien kustannuksia
Liitto HS mielipiteessä: Hallitusohjelmaan kirjattu kotidialyysihoidon selvitystyö on vaarassa jäädä toteutumatta. Kotidialyysihoidon etuja sairaaladialyysihoitoon verrattuna ovat muun muassa parempi elämänlaatu sekä mahdollisuus työssä käyntiin. Kotidialyysihoidon lisääminen edellyttää kustannusten kompensointia potilaille.
Vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa sairastavat, dialyysihoitoa tarvitsevat ihmiset ovat suhteellisen pieni mutta erittäin kallis potilasryhmä. Vuosittaiset dialyysihoidon kokonaiskustannukset ovat Suomessa arviolta 129 miljoonaa euroa. Hoidon toteuttamistapa vaikuttaa merkittävästi kustannuksiin.
Vaikean kroonisen munuaistaudin kansallisen hoitostrategian tavoitteena on, että vuoden 2025 lopussa kotidialyysipotilaiden osuus dialyysipotilaista olisi vähintään 40 prosenttia. Vuoden 2023 lopussa luku oli 21 prosenttia. Kotidialyysipotilaiden osuus laskee, mikä lisää kustannuksia nykyvauhdilla lähes miljoonalla eurolla vuosittain. Tavoitteen saavuttaminen voisi tuoda vuosittain yli 10 miljoonan euron säästöt.
Hallitus on sitoutunut ohjelmassaan selvittämään mahdollisuutta lisätä dialyysihoidon toteuttamista kotona asiakkaan kustannuksia lisäämättä. Selvitystyötä ei kuitenkaan ole aloitettu.
Kotidialyysihoidon etuja potilaalle sairaaladialyysihoitoon verrattuna ovat muun muassa parempi elämänlaatu sekä mahdollisuus työssä käyntiin. Hyvinvointialueet säästävät, sillä sairaaladialyysissä hoitajatarve on 3–4-kertainen kotidialyysihoitoon verrattuna. Yhteiskunta saa säästöjä Kelan maksamien matkakorvausten pienentyessä.
Potilaalle kotidialyysihoito on kalliimpi vaihtoehto kuin sairaalassa toteutettava hoito. Kotidialyysihoidon lisääminen edellyttää kustannusten kompensointia potilaille. Kotidialyysihoidon lisäämistä edistäisi myös hoitoyksiköitä tukevan valtakunnallisen kotidialyysikoordinaattorin tehtävän perustaminen. Koordinaattorin tehtävänä olisi yhtenäistää, kehittää ja seurata kotidialyysitoimintaa.
Kotidialyysihoidon esteiden purkamisella voidaan pienentää merkittävästi terveydenhuollon kustannuksia ja parantaa potilaiden ennustetta ja elämänlaatua. Säästöpotentiaali on tärkeää ottaa huomioon puoliväliriihessä ja aloittaa hallitusohjelmaan kirjattu selvitystyö ensi tilassa.