Siirry sisältöön

Vanhempien tulee huolehtia omasta jaksamisestaan, jotta he pystyvät pyörittämään perheen arkea. Jokainen tarvitsee omaa aikaa ja tilaa viikoittain. Oma harrastus kodin ulkopuolella antaa voimavaroja, jonka avulla jaksaa kohdata vaikeitakin asioita. On pidettävä huolta itsestään, jotta jaksaa huoltaa parisuhdetta sekä kohdata päivittäin lapsen ja perheen tarpeet.

Sairaan lapsen hoitaminen voi olla kokopäiväistä työtä. Lapsen hoitaminen kuuluu molemmille vanhemmille. Hoitovastuun jakaminen lisää molempien vanhempien tietämystä lapsen sairaudesta ja sen hoidosta sekä toinen toisensa arvostamista. Jos vain toinen vanhemmista vastaa lapsen hoidosta, on vaarana masennus, uupumus ja vieraantuminen parisuhteesta.

Vanhempien parisuhde on lapsen koti. Hyvin toimivassa perheessä vanhempien parisuhde on ensisijainen. Kun vanhempien on hyvä olla keskenään, lapsen sairauskaan ei ole ylipääsemätön ongelma, vaan se voi lujittaa koko perheen suhdetta. Parisuhde vaatii huoltamista, hetkiä, jolloin voi olla täysin kahden ja keskittyä vain toisiinsa. Sairas lapsi ei säry, vaikka häntä hoitaisi joku muu. Hoitoapua voi saada sukulaisilta, ystäviltä tai liitosta.

Vanhempien on hyvä miettiä, millaiset arvot heitä ohjaavat. Millaisen perheen he haluavat? Mitä he voivat tehdä, jotta kaikilla olisi hyvä olla? Koska aika on rajallista ja se pitää jakaa monen ihmisen kesken, on syytä tehdä suunnitelmia yhdessä koko perheen kanssa ja pitää niistä johdonmukaisesti kiinni. Kannattaa miettiä paljonko kodin ulkopuolisia harrastuksia pitää olla, voiko esimerkiksi kotitöitä jakaa tai ottaa ulkopuolista apua. Perheen yhdessäolo on tärkein voimavara myös parisuhteen ylläpitäjänä.