Siirry sisältöön

On hyvä korostaa sitä, että sairaus ei ole rangaistus tai lapsen syy. Etenkin leikki-ikäiset voivat ajatella, että sairastuivat, koska olivat tuhmia tai tekivät jotain väärää. Sairaalasta on tärkeää puhua positiivisesti ja vakuuttaa lasta siitä, että henkilökunta haluaa auttaa. Tuntemattomat, yllätykselliset ja vieraat asiat pelottavat enemmän kuin asiat, jotka ovat jo ennalta tuttuja.

Ennen sairaalaan menoa annettu tieto tulevista toimenpiteistä ja tutkimuksista helpottaa lapsen henkistä valmistautumista. Erilaisten sairaalasta kertovien kirjojen avulla on vanhempien tai hoitajan helpompi avata keskustelu lapsen odotuksista, peloista ja jännitystä aiheuttavista asioista sairaalassa. Keskusteluun on hyvä ottaa mukaan koko perhe, koska monesti myös sisaruksilla on omia pelkoja sairaalaan menevän sisaruksen puolesta, tai kateutta, kun sisarus saa enemmin huomiota.

Kotona voi sairaalaan menoon valmistautua leikkimällä. Pehmolelun avulla vanhemmat voivat lähestyä lasta ja kysyä lapsen tunteita, mikä tuo iloa ja mikä pelottaa. Hoitamalla nukkea tai jotain pehmoeläintä voi palauttaa mieleen, mitä kaikkea sairaalassa tapahtuu: miten verenpaine mitataan tai verinäyte otetaan. Mitä nuorempi lapsi on kyseessä, sen konkreettisempaa valmistautumisen tulee olla. Jo yksivuotias lapsi seuraa tarkkaan kun aikuinen hoitaa nukkea, antaa lääkettä, kuuntelee stetoskoopilla tai tutkii korvat. Aikuisen näytettyä mallia on lapsen vuoro hoitaa nukkea tai vanhempaa. Jos joku toimenpide pelottaa lasta erityisesti, voi yhdessä miettiä keinoja, miten jännitystä voisi vähentää.

Vaikka sairaalaan tulo voi olla perheelle jo tuttu kokemus, on jokaisesta uudesta kerrasta hyvä keskustella lapsen kanssa ja vastata hänen kysymyksiinsä. Lapsen kehittyessä kysymykset ja pohdinnat muuttuvat, ja ennestään tuttu asia voi parin vuoden tauon jälkeen tuntia ahdistavalta ja pelottavalta.

Sairaalaan kannattaa ottaa oma, tärkeä nukke tai lelu mukaan, joka tuo lapselle turvallisuutta ja lievittää koti-ikävää. Jos lapsi joutuu olemaan sairaalassa pitkään, on hyvä ottaa mukaan myös valokuvia esimerkiksi perheenjäsenistä ja kotieläimistä.