Siirry sisältöön

Keskustelu SuomiAreenassa munuaistaudista

25.06.2024, klo.16:00-16:45

Tapahtuman tiedot

25.06.2024, klo.16:00-16:45

Järjestäjä:

Munuais- ja maksaliitto

Krooninen munuaistauti todetaan Suomessa usein vasta kun sairaus on kehittynyt jo pitkälle. Se lisää kuolleisuutta sydän- ja verisuonitauteihin ja vaikuttaa niin sairastuneiden kuin heidän omaistensa elämänlaatuun. Munuaistaudin taustalla on usein diabetes ja verenpainetauti, jotka ovat länsimaissa yleisiä sairauksia. Ikääntyminen ja ylipaino lisäävät sairastumisriskiä. Tuore kansainvälinen hoitosuositus kannattaa koko väestön seulomista tiettyjen riskiryhmien sijaan. Taudin varhainen tunnistaminen ja hoito on inhimillisen hyödyn lisäksi merkittävää yhteiskunnalle, sillä kroonisen munuaistaudin kustannusvaikutukset ovat merkittävät.

SuomiAreenassa keskustellaan 25.6. kroonisesta munuaistaudista ja etsitään ratkaisuja piileväksi epidemiaksi kuvaillun ilmiön pysäyttämiseksi. Tavoitteena on herättää yhteiskunnallista keskustelua ja kannustaa suomalaisia tarkistuttamaan munuaisarvonsa. Tilaisuuden järjestävät Munuais- ja maksaliitto, Apteekkariliitto ja Boehringer Ingelheim.

Aiheesta keskustelemassa ovat:
– Niina Koivuviita, puheenjohtaja, Lääkäriliitto
– Ville Väyrynen, kansanedustaja, Kokoomus
– Mika Wallin, apteekkari, Kauhavan ykkösapteekki
– Elina Pimiä, asiantuntijaylilääkäri, Diabetesliitto
– Satu Mäkelä, ylilääkäri, Pirkanmaan hyvinvointialue
– Aija Pirinen, viestintäpäällikkö, Apteekkariliitto

Tilaisuudessa julkaistaan tulokset hyvinvointialueille tehdystä kyselystä, jossa selvitettiin terveydenhuollon ammattilaisten ja päättäjien näkökulmia siitä, miten kroonisen munuaistaudin varhainen tunnistaminen, seulonta ja diagnostiikka eri hyvinvointialueilla käytännössä toteutuu.