Siirry sisältöön

Ylipaino ja alkoholi vahingoittavat maksaa. Virukset voivat aiheuttaa maksasairauden. Väärin annostellut lääkkeet, luontaistuotteet tai sienet voivat olla vaaraksi maksalle. Alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia. Liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista. Viruksien aiheuttaman maksasairauden voi estää omilla valinnoillaan. Noudata lääkkeiden annosteluohjeita ja poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.

Ylipaino

Ylipaino, varsinkin vyötärölihavuus, rasvoittaa maksaa. Rasvamaksa voi kehittyä myös normaalipainoiselle. Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa. Rasvamaksa lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Rasvamaksatulehdus voi johtaa maksakirroosiin, joka voi kehittyä maksasyöväksi. 

Rasvamaksan synnyn voi ehkäistä terveillä elämäntavoilla. Pidä paino normaalina ja vältä vyötärölihavuutta. Liikunta auttaa painonhallinnassa. Se vähentää maksan rasvoittumista, vaikka painonpudotus ei olisikaan suuri. Alkoholinkäytön pitäminen kohtuullisena sekä rasvaisten ruokien ja liiallisen hedelmäsokerin välttäminen ehkäisevät rasvamaksaa. Rasvamaksan hoidossa ensisijainen tavoite on painonpudotus. Maltillinen laihduttaminen, 1–2 kiloa kuukaudessa, vaikuttaa nopeasti maksan kuntoon. 

Alkoholi

Pitkään jatkunut alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla voi aiheuttaa maksasairauden. Jatkuva alkoholinkäyttö aiheuttaa rasvamaksan. Alkoholinkäytön jatkaminen voi johtaa maksan tulehdusreaktioon ja maksakirroosiin. Noin 90 prosenttia maksakirrooseista Suomessa on alkoholin aiheuttamia. Runsas alkoholin käyttö nostaa myös painoa ja veren huonoja rasva-arvoja.

Jo 3 annosta eli yli 30 grammaa alkoholia päivässä lisää maksavaurion riskiä. Yksi annos on pullo keskiolutta, pieni lasi viiniä tai 4 senttilitraa viinaa. Suurkulutuksen rajana pidetään miehillä 24 ja naisilla 16 annosta viikossa. Turvallista rajaa ei ole olemassa kenellekään. Alkoholinkäytön lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia. Tukea juomisen lopettamiseen voi hakea asuinpaikan päihdepalveluista.

Lääkkeet

Suun kautta otetut lääkkeet kulkevat maksan kautta ennen päätymistä muualle elimistöön. Sukupuoli, perintötekijät, mahdolliset maksasairaudet ja lääkkeiden yhteisvaikutus vaikuttavat siihen, miten maksa reagoi lääkkeisiin. Iän myötä lääkkeet voivat vaurioittaa herkemmin maksaa. Haitallisilta yhteisvaikutuksilta voi välttyä, kun hoitavalla lääkärillä on tiedossaan kaikki käytössä olevat lääkkeet ja luontaistuotteet. Aloitettu, uusi lääkitys voi nostaa veren maksa-arvoja myös väliaikaisesti.

On tärkeää noudattaa sekä itsehoito- että reseptilääkkeiden ohjeita. Erityisen tarkka kannattaa olla, jos maksa on jo vaurioitunut. Kipu- ja kuumelääke parasetamoli voi liian suurina annoksina vaurioittaa maksaa. Parasetamolia on vaikuttavana aineena monessa ilman reseptiä myytävässä särky- tai flunssalääkkeessä, jolloin sitä voi epähuomioissa saada liikaa. Suositeltu päiväannos aikuisille on korkeintaan 3 grammaa vuorokaudessa. Suositeltua annosta ei tule koskaan ylittää.

Luontaistuotteet

Luontaistuotteen aiheuttaman maksavaurion syynä on usein sen sisältämä lääkekasvi. Suomessa kaikkien maksaa vaurioittavien kasvien myynti luontaistuotteena on kielletty. Luontaistuotteiden tuoteselosteet kannattaa lukea aina huolellisesti. Ulkomailta ostettujen luontaistuotteiden sisällöstä ei voi olla varma ja niitä kannattaa varoa. Yhteisvaikutukset ja haitat kasautuvat, jos käytössä on monia luontaistuotteita ja annokset ovat suuria. Suun kautta otettavien tuotteiden lisäksi myös paikallisesti ihosairauksien hoitoon tarkoitetut rohdosvalmisteet saattavat olla maksalle haitallisia.

Luontaistuotteilla voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Luontaistuote vaikuttaa maksassa samanaikaisesti käytetyn lääkkeen kanssa, mikä voi lisätä tai vähentää lääkkeen tehoa. Lääkärille kannattaa kertoa myös käytössä olevista luontaistuotteista.

Myrkkysienet

Myrkylliset sienet voivat aiheuttaa äkillisen maksavaurion. Jos epäilee saaneensa sienimyrkytyksen, on hakeuduttava mahdollisimman pian hoitoon. Useimmat myrkytyksen saaneet selviävät, kun hoito aloitetaan ajoissa. Oireet ilmaantuvat vuorokauden sisällä sienen syömisestä.

Sienimyrkytystä epäiltäessä on yritettävä selvittää, mistä sienestä on kyse. Neuvoja saa myös Myrkytystietokeskuksesta.

Virushepatiitti

A-hepatiitti tarttuu saastuneesta vedestä ja ruoasta, esimerkiksi huonosti kypsennetyistä äyriäisistä. Kädet on hyvä pestä aina WC:ssä käynnin jälkeen. Ulkomaanmatkoilla kannattaa juoda pullotettua vettä ja välttää jääkuutioita. Ulkomaisia pakastemarjoja tulisi kuumentaa ennen käyttöä 2 minuuttia 90-asteessa.

B- ja C-hepatiitit tarttuvat verikontaktissa. B-hepatiitti tarttuu myös suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Tartunnan voi saada steriloimattomista neuloista, ruiskuista tai välineistä, joita käytetään tatuoinnin tai lävistyksen tekemiseen, lääkkeiden tai huumeiden pistämiseen tai esimerkiksi akupunktiohoidon antamiseen. Tartunnan voi saada myös sairaalahoidossa maissa, joissa ei tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa tai jos hoitokäytännöissä on puutteita.

Piirroshahmo Mahtimaksa pora kädessä.

Mahtimaksa

Maksa on kehon monitoimikone. Mahtimaksa ahertaa ja tekee kaikkensa pärjätäkseen työssään. Uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun maksa on jo vaurioitunut. Ole kunnon työnantaja. Huolehdi maksan hyvinvoinnista ennen kuin on myöhäistä. Helpota maksan urakkaa terveillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.

laboratorion hoitaja ottaa verikoetta nuorelta naiselta.

Miten maksasairaus todetaan?

Maksan toimintaa ja maksasairauden syytä voidaan selvittää verikokeilla ja ultraääni-, tietokonetomografia- ja magneettitutkimuksilla. Maksasairaudet ovat alkuvaiheessa usein oireettomia.

keinotekoinen maksa lääkärin kädessä.

Maksasairaudet

Merkittävimpiä kroonisia maksasairauksia ovat autoimmuunimaksasairaudet, krooniset virusmaksatulehdukset sekä rasvamaksa ja alkoholimaksasairaus. Maksasairaudet voidaan luokitella myös tulehduksellisiin ja kolestaattisiin maksasairauksiin.