Siirry sisältöön

Tavallisin syy askiteksen muodostumiseen on maksakirroosin aiheuttama verenpaineen nousu maksan porttilaskimossa (portahypertensio) sekä muihin kehon säätelyjärjestelmiin kohdistuvat muutokset. Askiteksen eli nesteen kertyminen vatsaonteloon ilmenee keskimäärin kymmenen vuoden kuluessa maksakirroosidiagnoosista. Arvioidaan, että yli puolelle kirroosiin sairastuneista kertyy nestettä. Nesteen kertyminen vatsaonteloon on yksi merkki kirroosiin liittyvistä komplikaatiosta. Alkoholihepatiitin yhteydessä nesteen muodostumista voi tapahtua jo ennen kirroosin syntymistä. Mikäli henkilö lopettaa alkoholin käytön, nesteen muodostus voi vähentyä tai loppua.

Maksakirroosi vaikuttaa kehossa moniin eri toimintoihin ja säätelyjärjestelmiin. Nesteen kertymisen yhteydessä perustutkimuksiin voi liittyä keuhkojen ja sydämen tilan tutkimuksia. Vatsan ultraääni- ja dopler-tutkimukset selvittävät askiteksen määrää, maksan ja pernan kokoa sekä maksan verivirtauksia. Vatsan tietokonetomografia tai erilaiset tähystystutkimukset selvittävät ruokatorven ja vatsalaukun laskimokohjujen ilmaantuvuutta tai muita vaurioita. Erilaisin verikokein selvitetään maksasairauden aktiivisuutta sekä maksan ja munuaisten toimintakykyä.

Ensimmäisen aste: vähäinen askites, nähtävissä kaikukuvauksella.
Toinen aste: kohtalainen askites, vatsan seinämät ovat pullistuneet.
Kolmas aste: runsas askites, vatsan seinämät ovat pinkeät.

Lievä askites ei vaadi hoitoa, mutta sen ilmaantuessa suositellaan elämäntapamuutoksia. Kohtalaisen askiteksen ilmaantuessa suositellaan lisäksi suolarajoitusta sekä nesteenpoistolääkitystä, jos sille ei ole vasta-aiheita. Runsasta askitesta hoidetaan lisäksi poistamalla nestettä askitespunktiolla.