Siirry sisältöön
Muma.fi Maksaviikko 2024

Varhaisella tunnistamisella ja oikea-aikaisella hoitoon hakeutumisella voidaan estää maksasairauden eteneminen ja lisätä sairastuneiden omahoitoon sitoutumista. Siirtämällä hyvinvointialueilla painopistettä maksasairauksien ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen tunnistamiseen voidaan vaikuttaa myös maksasairauksien aiheuttamiin kustannuksiin.

Munuais- ja maksaliiton järjestämää Maksaviikkoa tukevat Alko ja ELPA (European Liver Patients´ Association).

Nainen pitää kättään vatsalla ja tuntee kipua.

Ilman maksaa ei tule toimeen. Sillä on yli 500 tehtävää. Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Maksa varastoi ravintoaineita, vitamiineja ja sokeria sekä rasvaa ja jakelee niitä vereen. Maksa tuottaa proteiineja ja muita aineita, jotka edistävät vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

Ylipaino ja alkoholi vahingoittavat maksaa. Virukset voivat aiheuttaa maksasairauden. Väärin annostellut lääkkeet, luontaistuotteet tai sienet voivat olla vaaraksi maksalle. Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi myös maksalle. Alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia. Liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista. Viruksien aiheuttaman maksasairauden voi estää omilla valinnoillaan. Noudata lääkkeiden annosteluohjeita ja poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.

Maksa ja alkoholi -luento ja keskustelu

Tiistai 14.5. klo 18–19.30

Luennon aiheena on alkoholin vaikutukset maksaan sekä riippuvuuksien synty ja hoito.

Studiolähetys striimataan valtakunnallisesti. Lähetystä voi seurata kotikoneelta netissä. Osallistumislinkki tulee tälle sivulle noin viikkoa ennen luentoa.

Ohjelma
18.00 Luennon avaus, Tarja Teitto-Tuckett, maksa-asiantuntija, Munuais- ja maksaliitto
18.05 Riippuvuus, sen syntyminen ja hoito, LT, päihdelääkäri Kaarlo Simojoki, Mehiläinen
18.30 Alkoholin vaikutukset maksaan, maksakirroosi, professori Perttu Arkkila, HUS
18.55 Kokemuspuheenvuoro, Antti Nisula
19.10. Keskustelu ja kysymyksiin vastaaminen
19.30 Luento päättyy


Olenko riskissä sairastua maksasairauteen? -yleisöluento

Torstai 16.5. klo 18–19.30

Luennon aiheina ovat yleisimmät maksasairauksien aiheuttajat, maksasairauksien varhainen toteaminen ja niiden hoito ja omahoito.

Luentoa voi seurata paikan päällä Helsingissä, Porthania, PIII, Yliopistonkatu 3 tai kotikoneelta netistä. Osallistumislinkki tulee tälle sivulle noin viikkoa ennen luentoa. Liiton paikalliset jäsenyhdistykset järjestävät etäkatsomoita eri puolilla Suomea.

Ohjelma
18.00 Luennon avaus, toiminnanjohtaja Sari Högström, Munuais- ja maksaliitto
18.05 Euroopan näkökulma maksasairauksiin, EU parlamentaarikko, Sirpa Pietikäinen
18.20 Mikä voi aiheuttaa maksasairauden? yl, LKT, gastroenterologi Kimmo Salminen, Tyks
18.55 Miten onnistua elämäntapamuutoksessa? fysioterapeutti YAMK, Jaana Ahoranta, Painonhallintatalo HUS
19.15 Paneelikeskustelu ja kysymyksiin vastaaminen
19.30 Tilaisuuden loppusanat maksa-asiantuntija, Tarja Teitto-Tuckett, Munuais- ja maksaliitto

Olenko riskissä sairastua maksasairauteen?

Terveystietopelin hahmot.

Terveystietopeli nuorille

Maksaterveyttä ja päihteitä käsittelevä tietokonepeli haastaa nuoria pohtimaan valintojaan. Peliä voi pelata maksutta ja ilman rekisteröitymistä suoraan tältä sivulta.

Piirroshahmo Mahtimaksa pora kädessä.

Mahtimaksa

Maksa on kehon monitoimikone. Mahtimaksa ahertaa ja tekee kaikkensa pärjätäkseen työssään. Uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun maksa on jo vaurioitunut. Ole kunnon työnantaja. Huolehdi maksan hyvinvoinnista ennen kuin on myöhäistä. Helpota maksan urakkaa terveillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.

keinotekoinen maksa lääkärin kädessä.

Haluatko tietää lisää maksasairauksista ja niiden hoidosta?

Lue lisää maksasairauksista ja niiden oireista ja hoidosta, maksasairauksien komplikaatioista ja maksansiirroista sekä elämästä maksasairauden kanssa Munuais- ja maksaliiton sivulta.