Siirry sisältöön
Muma.fi Pro Sanguine Puro

Munuaissäätiö on teettänyt mitalin munuaissairauksien ja elinsiirtotoiminnan nykyaikaisen hoidon käynnistäjille, professori Börje Kuhlbäckille ja professori Björn L. Lindströmille. Mitali on kunnianosoitus heidän merkittävästä elämäntyöstään. Mitalin Pro Sanguine Puro (suom. Veren puhtauden puolesta) on suunnitellut kuvanveistäjä Heikki Häiväoja – yksi Suomen merkittävimmistä mitali- ja rahataiteilijoista.

Suomessa tehtiin ensimmäinen dialyysihoito 28.6.1961 professori Börje Kuhlbäckin johdolla. Ensimmäisen munuaisensiirron teki professori Björn Lindström 18.12.1964. Näiden tiedemiesten ansiosta, on vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa sairastavien henkiä voitu pelastaa ja tuhannet potilaat ovat saaneet avun. 

Mitali numero 1 luovutettiin prof. Börje Kuhlbäckille ja numero 2 rouva Anita Lindströmille, Munuaissäätiön syyskokouksessa vuonna 2007.

Pro Sanguine Puro -mitali voidaan myöntää hakemuksesta henkilölle, joka on erityisen merkittävällä tavalla vaikuttanut munuaissairauksien hoidon ja/tai elinsiirtotoiminnan kehitykseen Suomessa. Munuaissäätiön työvaliokunta myöntää mitalin alan instituution tai yhteisön hakemuksesta. Mitalia myydään keräilijöille.

Mitalissa Börje Kuhlbäck ja Björn LindströmMitalihakemukset ja -tilaukset:
Munuaissäätiön asiamies Anniina Pylsy
050 4014 955/ 050 912 2054
munuaissaatio@muma.fi
Ratamestarinkatu 7 A, 7. krs
00520 Helsinki 

Hakijayhteisöltä laskutetaan mitalista Munuaissäätiön hallituksen määrittelemä hinta, 150 €. Keräilijöille myytävien mitalien hinta on 190 €.