Siirry sisältöön
Muma.fi Jokainen lahjoitus tukee tutkimusta

Vaskuliitit ovat harvinaisia verisuonten tulehdussairauksia. Niiden toteaminen viivästyy usein moninaisten oireiden takia. Sairauksista ei ole tarpeeksi tutkimukseen perustavaa tietoa. Myös Eva Johanssonin sairauden diagnosointi vei aikansa. Omien kokemustensa kautta hänelle syntyi idea omalta osaltaan edesauttaa vaskuliittien tuntemusta. Johanssonin merkittävällä lahjoituksella Munuaissäätiöön perustettiin erillinen vaskuliittiapuraha. Tukea jaettiin tutkimuksiin, toiminnan kehittämiseen, koulutustilaisuuksien järjestämiseen ja matka-apurahoina.

Arvaamaton sairaus vei voimat

Evalla todettiin granulomatoottinen polyangiitti eli GPA vuonna 2008. Aiemmin sairaus tunnettiin nimellä Wegenerin tauti. Se on vaskuliittisairaus, jossa pienet valtimot ja laskimot sekä hiussuonet tukkeutuvat. Sairaus aiheuttaa oireita etenkin ylähengitysteissä, keuhkoissa ja munuaisissa, mutta sen aiheuttamia muutoksia voi esiintyä monessa elimessä ja kudoksessa. Evan sairauden diagnosointi oli hankalaa ja kesti pitkään. Pikkuhiljaa palaset loksahtivat paikoilleen ja lopulta varmistus saatiin munuaisen koepalasta eli munuaisbiopsiasta. Vaikka Eva voi nyt hyvin, arvaamattoman sairauden etenemistä on vaikea ennustaa.

Pienelläkin lahjoituksella voi saada aikaan merkittäviä tutkimustuloksia

Oman sairauden myötä Evalle heräsi halu tehdä oma osansa sairauden tutkimuksen edistämiseksi. Hän kuuli, että alueen paras tutkimuskeskus löytyi Englannista Cambridgesta. Hän oli kuitenkin sitä mieltä, että tutkimus on saatava Suomeen. Yhteiskunnan rahoitus tutkimukselle vähenee jatkuvasti ja varsinkin kapea tieteellinen ala jää helposti paitsioon. Kävi ilmi, että paras tapa tukea vaskuliittien tutkimusta Suomessa on tehdä se Munuaissäätiön kautta. – On hienoa, että yksityinen ihminen voi pienelläkin lahjoituksella tukea tutkimusta. Varsinkin kapealla erikoisalalla saa nähdä tekonsa vaikutuksen. On tärkeää, että tieto lisääntyy ja leviää Suomessa sekä kehittää kaikkien sairastuneiden hoitoa, Eva sanoo.

Eva istuu kahvilassa kahvikuppi pöydällä.

Eva Johansson
Lahjoittaja