Siirry sisältöön
Muma.fi Mahtimaksa

Mahtimaksa ahertaa ja tekee kaikkensa pärjätäkseen työssään. Uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun maksa on jo vaurioitunut. Oireiden ilmaantuessa vajaatoiminta saattaa olla pitkällä. Ole kunnon työnantaja. Huolehdi maksan hyvinvoinnista ennen kuin on myöhäistä. Helpota maksan urakkaa terveillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.

Mahtimaksalla on monta tehtävää

Ilman maksaa ei tule toimeen. Sillä on yli 500 tehtävää. Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Maksa varastoi ravintoaineita, vitamiineja ja sokeria sekä rasvaa ja jakelee niitä vereen. Maksa tuottaa proteiineja ja muita aineita, jotka edistävät vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

Ylipaino ja alkoholi vahingoittavat maksaa. Virukset voivat aiheuttaa maksasairauden. Väärin annostellut lääkkeet, luontaistuotteet tai sienet voivat olla vaaraksi maksalle. Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi myös maksalle. Alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia. Liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista. Viruksien aiheuttaman maksasairauden voi estää omilla valinnoillaan. Noudata lääkkeiden annosteluohjeita ja poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.

Maksan eri tehtävät

1. Tehtävä

Hajottaa lääkkeitä ja alkoholia – XXL jätteenkäsittely!

2. Tehtävä

Varastoi vitamiineja, sokeria ja rasvaa – Energiaa elämään!

3. Tehtävä

Tuottaa proteiinia ja edistää paranemista – Takaa toiminnan!

4. Tehtävä

Erittää sappea ruuansulatukseen – Pilkkoo rasvat!

Maksan urakat

Urakka 1: Ylipaino
Urakka 2: Alkoholi
Urakka 3: Viirushepatiitti
Urakka 4: Lääkkeet
Urakka 5: Luontaistuotteet
Urakka 6: Myrkkysienet

Helpota maksan urakkaa: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.

Jatkaa lukemista ja tutustuu lisää maksan eri urakkat

Urakka 1: Ylipaino

Ylipaino, varsinkin vyötärölihavuus, rasvoittaa maksaa. Rasvamaksa voi kehittyä myös normaalipainoiselle. Liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista.

Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus. Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa. Eniten rasvamaksaa on ikääntyneillä, joilla on ylipainoa. Sitä on myös jo alle kouluikäisillä lapsilla. Naiset ovat alttiimpia saamaan rasvamaksan.

Rasvamaksa liittyy tyypin 2 diabetekseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja korkeaan verenpaineeseen. Metabolista oireyhtymää sairastavilla on nelinkertainen määrä rasvaa maksassa muihin verrattuna. Rasvamaksan voi aiheuttaa myös raskaus, nopea laihdutus, ravitsemushäiriöt tai jotkut lääkkeet. Fruktoosilla makeutetut energiajuomat lisäävät maksan rasvoittumista. Rasvamaksa lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Rasvamaksatulehdus voi johtaa maksakirroosiin, joka voi kehittyä maksasyöväksi.

Rasvamaksan synnyn voi ehkäistä terveillä elämäntavoilla. Pidä paino normaalina ja vältä vyötärölihavuutta. Liikunta auttaa painonhallinnassa. Se vähentää maksan rasvoittumista, vaikka painonpudotus ei olisikaan suuri. Alkoholinkäytön pitäminen kohtuullisena sekä rasvaisten ruokien ja liiallisen hedelmäsokerin välttäminen ehkäisevät rasvamaksaa. Rasvamaksan hoidossa ensisijainen tavoite on painonpudotus. Maltillinen laihduttaminen, 1–2 kiloa kuukaudessa, vaikuttaa nopeasti maksan kuntoon.

Katso video – jakso 1:
Mahtimaksa vs ylipaino

Urakka 2: Alkoholi

Alkoholi vahingoittaa maksaa. Pitkään jatkunut alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla voi aiheuttaa maksasairauden. Juomisen lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia.

Alkoholimaksasairaudet eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma. Pitkäaikaisesti käytettynä jo 3 annosta eli yli 30 grammaa alkoholia päivässä lisää maksavaurion riskiä. Yksi annos on pullo keskiolutta, pieni lasi viiniä tai 4 senttilitraa viinaa. Korkean riskin raja on miehillä 23–24 annosta ja naisilla 12–16 annosta viikossa. Miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa lisää riskiä jo kohtalaisesti. Turvallista rajaa ei ole olemassa kenellekään. Naisten maksa on kaksi kertaa miesten maksaa herkempi vaurioitumiselle. Iäkkään ihmisen elimistö kestää vähemmän alkoholia työikäiseen verrattuna.

Jatkuva alkoholinkäyttö aiheuttaa rasvamaksan. Alkoholinkäytön jatkaminen voi johtaa maksan tulehdusreaktioon ja maksakirroosiin. Noin 90 prosenttia maksakirrooseista Suomessa on alkoholin aiheuttamia. Runsas alkoholinkäyttö nostaa myös painoa ja veren huonoja rasva-arvoja.

Alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee, kun alkoholin käyttö lopetetaan ja elintavat korjaantuvat. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua. Alkoholinkäytön vähentämisen tai lopettamisen vaikutukset tuntuvat elimistössä nopeasti. Tukea juomisen lopettamiseen voi hakea asuinpaikan päihdepalveluista.

Katso video – jakso 2: Mahtimaksa vs alkoholi

Urakka 3: Viirushepatiitti

Virushepatiitit tarttuvat suun kautta tai veriteitse. Moni kantaa virusta tietämättään, sillä tartunta on usein oireeton. Virushepatiitit ovat maailmalla yleisempiä kuin Suomessa. A- ja B-hepatiittia vastaan on rokote.

A-hepatiitti tarttuu saastuneesta vedestä ja ruoasta, esimerkiksi huonosti kypsennetyistä äyriäisistä. Kädet on hyvä pestä aina WC:ssä käynnin jälkeen. Ulkomaanmatkoilla kannattaa juoda pullotettua vettä ja välttää jääkuutioita. Ulkomaisia pakastemarjoja tulisi kuumentaa ennen käyttöä 2 minuuttia 90-asteessa.

B- ja C-hepatiitit tarttuvat verikontaktissa. B-hepatitti tarttuu myös suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Tartunnan voi saada steriloimattomista neuloista, ruiskuista tai välineistä, joita käytetään tatuoinnin tai lävistyksen tekemiseen, lääkkeiden tai huumeiden pistämiseen tai esimerkiksi akupunktiohoidon antamiseen. Hepatiittivirus voi säilyä tarttuvana jopa viikon ajan esimerkiksi kuivuneessa veressä. Tartunnan voi saada myös sairaalahoidossa maissa, joissa ei tehdä B- ja C hepatiittiseulontaa tai jos hoitokäytännöissä on puutteita.

B- ja C-hepatiittivirus ei tartu pisaratartuntana tai ruokailuvälineiden, lelujen ja saniteettitilojen välityksellä. Sairastunutta voi kätellä tai halata rauhassa. Jos epäilee saaneensa tartunnan, kannattaa aina ottaa yhteys lääkäriin ja hakeutua testattavaksi.

Urakka 4: Lääkkeet

Maksa hajottaa ja poistaa elimistöstä lääkkeitä. On tärkeä noudattaa lääkkeiden annosteluohjeita, sillä yliannostus voi vahingoittaa maksaa.

Suun kautta otetut lääkkeet kulkevat maksan kautta ennen päätymistä muualle elimistöön. Sukupuoli, perintötekijät, mahdolliset maksasairaudet ja lääkkeiden yhteisvaikutus vaikuttavat siihen, miten maksa reagoi lääkkeisiin. Iän myötä lääkkeet voivat vaurioittaa herkemmin maksaa. Haitallisilta yhteisvaikutuksilta voi välttyä, kun hoitavalla lääkärillä on tiedossaan kaikki käytössä olevat lääkkeet ja luontaistuotteet. Aloitettu, uusi lääkitys voi nostaa veren maksa-arvoja myös väliaikaisesti. On tärkeää noudattaa sekä itsehoito- että reseptilääkkeiden ohjeita. Lääkkeiden yliannostus voi aiheuttaa myrkytystilan. Erityisen tarkka kannattaa olla, jos maksa on jo vaurioitunut.

Kipu- ja kuumelääke parasetamoli voi liian suurina annoksina vaurioittaa maksaa. Parasetamolia on vaikuttavana aineena monessa ilman reseptiä myytävässä särky- tai flunssalääkkeessä, jolloin sitä voi epähuomioissa saada liikaa. Suositeltu päiväannos aikuisille on korkeintaan 3 grammaa vuorokaudessa. Suositeltua annosta ei tule koskaan ylittää.

Urakka 5: Luontaistuotteet

Luontaistuotteet voivat vaurioittaa maksaa. Niitä ei tutkita lääkkeiden tavoin. Varsinkaan ulkomaisten luontaistuotteiden sisällöstä ei ole aina varmaa tietoa.

Luontaistuotteiden aiheuttamat maksavauriot liittyvät yleensä niiden pitkäaikaiseen käyttöön. Yhteisvaikutukset ja haitat kasautuvat, jos käytössä on monia luontaistuotteita ja annokset ovat suuria. Luontaistuotteista ei ole samanlaista luotettavaa tutkimustietoa kuin lääkkeistä. Suun kautta otettavien tuotteiden lisäksi myös paikallisesti ihosairauksien hoitoon tarkoitetut rohdosvalmisteet saattavat olla maksalle haitallisia.

Luontaistuotteen aiheuttaman maksavaurion syynä on usein sen sisältämä lääkekasvi. Suomessa kaikkien maksaa vaurioittavien kasvien myynti luontaistuotteena on kielletty. Luontaistuotteiden tuoteselosteet kannattaa lukea aina huolellisesti. Ulkomailta ostettujen luontaistuotteiden sisällöstä ei voi olla varma ja niitä kannattaa varoa.

Luontaistuotteilla voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Luontaistuote vaikuttaa maksassa samanaikaisesti käytetyn lääkkeen kanssa, mikä voi lisätä tai vähentää lääkkeen tehoa. Lääkärille kannattaa kertoa myös käytössä olevista luontaistuotteista.

Urakka 6: Myrkkysienet

Myrkylliset sienet voivat aiheuttaa äkillisen maksavaurion. Poimi syötäväksi vain sieniä, jotka varmasti tunnistat syömäkelpoisiksi.

Myrkylliset sienet aiheuttavat vatsavaivoja, oksennusta ja ripulia. Pahimmillaan seurauksena voi olla vakava maksavaurio. Jo pieni määrä valkokärpässientä voi olla hengenvaarallinen. Oireet ilmaantuvat vuorokauden sisällä sienen syömisestä.

Jos epäilee saaneensa sienimyrkytyksen, on hakeuduttava mahdollisimman pian hoitoon. Useimmat myrkytyksen saaneet selviävät, kun hoito aloitetaan ajoissa. Sienimyrkytystä epäiltäessä on yritettävä selvittää, mistä sienestä on kyse. Neuvoja saa myös Myrkytystietokeskuksesta numerosta 09 471 977.

Munuais- ja maksaliitto

Munuais- ja maksaliitto tukee sairastuneiden ja elinsiirron saaneiden sekä heidän läheistensä hyvinvointia ja valvoo heidän oikeuksiaan sekä jakaa tietoa munuais- ja maksasairauksista.

Siirry liiton sivulle
Piirroshahmo Supersankarimunuainen

Supersankarimunuainen taistelee

Auta munuaisiasi säilyttämään supervoimansa terveillä elintavoilla: Liiku, vähennä suolaa, älä tupakoi, ehkäise ylipainoa, kohonnutta verenpainetta ja diabetesta.

Siirry sivulle Supersankarimunuainen
Elinluovutuskortti nojaa kahvikuppiin.

Sano KYLLÄ elinluovutukselle

Jokaisella on oikeus olla elinluovuttaja ja pelastaa jopa kuuden ihmisen henki. Allekirjoita elinluovutuskortti, lataa sovellus, kirjaa Omakantaan ja kerro läheisillesi – tai tee kaikki yhdessä.

Siirry sivulle elinluovutuskortti

Sivua ylläpitää Munuais- ja maksaliitto. Ratamestarinkatu 7 A, 00520 Helsinki. www.muma.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)