Siirry sisältöön
Muma.fi Maailman hepatiittipäivä 28.7.2023

Virukset ovat tavallisimpia maksatulehduksen eli hepatiitin aiheuttajia. Virushepatiitteja on viittä alalajia ja ne on nimetty kirjaimin A, B, C, D ja E.

Virushepatiitit jaetaan suun kautta ja veriteitse tarttuviin. A- ja E-hepatiitti leviää suun kautta. Tartunnan voi saada saastuneesta vedestä ja ruoasta. B- ja C-hepatiitit tarttuvat verikontaktissa likaisesta neulasta, steriloimattomilla välineillä tehdyssä tatuoinnissa tai lävistyksessä sekä suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä.

A- ja B-hepatiitit ovat tartuntatauteja, joilta voi suojautua rokotteella. C-hepatiittiin ei ole rokotetta, mutta siihen on lääkitys.

A-hepatiitti tarttuu saastuneen ruoan tai veden välityksellä. Virus leviää ulosteiden ja likaisten käsien kautta. Tartunnan voi saada muun muassa huonosti kypsennetyistä äyriäisistä tai likaisesta juomavedestä.

B- ja C-hepatiittia on enemmän tietyillä riskiryhmillä, kuten suonensisäisten huumeiden käyttäjillä, minkä vuoksi sairaus on varsin leimaava. Tartunnan voi useasti ehkäistä omalla käytöksellään, mutta sen voi saada myös itsestään riippumattomista syistä, esimerkiksi syntymän yhteydessä äidiltään, vahingossa neulanpistossa tai sairaalahoidossa ulkomailla verensiirron tai suonensisäisen lääkityksen yhteydessä, jos hoitokäytännöissä on ollut puutteita.

D-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Hepatiitti D -tartunnan voi saada vain henkilö, jolla on valmiiksi krooninen B-hepatiitti-infektio. D-hepatiitti on lähes yksinomaan pistoshuumeita käyttävien infektio. Infektioita on todettu Suomessa 2010-luvulla 2–8 vuosittain.

E-hepatiitin voi saada ihmisen ulosteiden saastuttamasta vedestä tai ruoasta. Tartunnan voi saada myös huonosti kypsennetystä sian- tai villisianlihasta, peuranlihasta tai hirvenlihasta sekä simpukoista tai ostereista. Myös tuoreet ja pakastetut vihannekset ja marjat voivat toimia tartunnan aiheuttajina.

Virushepatiitin tartunta on usein oireeton. Moni voi kantaa virusta tietämättään. Tartunnan saaneilla voi olla epämääräisiä vatsavaivoja, pahoinvointia, oksentelua tai ripulia ennen maksavauriolle tyypillistä keltaisuutta.

A-hepatiitti

A-hepatiitti tarttuu saastuneen ruoan tai veden välityksellä. Virus leviää ulosteiden ja likaisten käsien kautta. Tartunnan voi saada muun muassa huonosti kypsennetyistä äyriäisistä tai likaisesta juomavedestä ja jääpaloista

Huolehdi matkustaessa käsihygieniasta, juo pullovettä ja vältä raakoja äyriäisiä.

Hepatiitti A:n ehkäisyyn on olemassa rokote.

B-hepatiitti

B-hepatiitti tarttuu veren välityksellä suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä, steriloimattomilla välineillä tehdyssä lävistyksessä tai tatuoinnissa sekä likaisesta neulasta tai ruiskusta.

Ota rokote. Suojaudu sukupuoliyhteydessä.

C-hepatiitti

C-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Tartunnan voi saada steriloimattomilla välineillä tehdystä lävistyksestä ja tatuoinnista. Suurin osa tartunnoista johtuu kuitenkin suonensisäisten huumeiden käytöstä. C-hepatiitin tarttuminen suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä on mahdollista, mutta harvinaisempaa.

Tartunnan voi saada jo yhdestä huumekokeilusta.

E-hepatiitti

E-hepatiitin voi saada ihmisen ulosteiden saastuttamasta vedestä tai ruoasta. Tartunta voi saada esimerkiksi syömällä raakaa tai huonosti kypsennettyä sian- tai villisianlihaa, peuranlihaa, hirven lihan, maksaa sisältäviä tai salamityyppisiä makkaroita tai simpukoita, erityisesti ostereita, sekä tuoreiden ja pakastettujen vihannesten ja marjojen välityksellä.

Vältä matkalla huonosti kypsennetyn sian- ja peuranlihan ja nilviäisten syömistä.

Maailman hepatiittipäivä 28.7.2023

Maailman hepatiittipäivä on yksi neljästä WHO:n virallisesta tautitietoisuuspäivästä. WHO:n tavoitteena on virushepatiittien eliminointi vuoteen 2030 mennessä. Avainasemassa on matalankynnyksen testaus ja hoitoonpääsy. Maailman hepatiittipäivää vietetään B-hepatiittiviruksen löytäneen ja rokotteen kehittäneen Nobel-palkinnon saaneen tohtori Baruch Blumbergin syntymäpäivänä 28.7.

Virushepatiitti koskettaa yli 300 miljoonaa ihmistä maailmassa. Moni kantaa virusta tietämättään, sillä tartunta on usein oireeton. Virushepatiitit tarttuvat suun kautta tai veriteitse. Omilla tavoillaan voi useimmiten estää tartunnan.